2013. augusztus 1., csütörtök

Farkas Dénes: Politikai pajkosság a múltból

2013. 08. 01. Politikai pajkosság a múltból Farkas Dénes
Egy megelőző jegyzetemben említettem az egykori Szovjetunió első emberét, akit Nyikita Szergejevics Hruscsov néven tömtek bele  az akkori kisdiák agyunkba. Még a fényképét sem szerettük  látni, mert apró termetével, akarnok megjelenésével, kopaszságával, elálló füleivel malacra emlékeztetett. Az ENSZ-ben azt mondta, hogy: akkora bombája van, melyet, ha ledobna  az ellenségei földjére, akkor a saját ablakai is betörnének. Ezért nem kezd el bombázni. Nem is dobta le a nagy bombáit, de a világot rettegésben tartotta. Kulturáltságáról csak annyit említek, hogy az akkori ENSZ egyik gyűlésén a levetett lábbelijével verte az asztalt, melyet a világ diplomatái ültek körben.

Neje, ha nem csal az emlékezetem, Nyina Hruscsova volt, akinek a megjelenése muzsik parasztasszonyra emlékeztetett, tetemes testtel, hasig csüngő mellkasával hatalmas esztétikai kontrasztot jelentve a Kennedy házaspárral összevetve. Hruscsov és Kennedy politikai pályatársak voltak teljesen elütő két világban. Kennedy, Hruscsovval ellentétben egy nagyon közkedvelt politikus volt, akit 1963-ban Texas államban meggyilkoltak.

Nem megyek bele a részletekbe, mert ez nem lényeges a mondandóm szempontjából. Elég az hozza, hogy Kennedy amerikai elnöknek volt egy gyönyörű felesége Jacqueline, akire alább még visszatérek.

Diákkoromban, ˗ amikor a nevezett két államférfi uralta a világot ˗ az a vicc járta, hogy :

Mi a különbség Nyina és Jaqueline között?

Az, hogy míg Kennedy-né csupa csipke s csupa báj, addig Hruscsovné csupa segg és csupa háj!

Később jött a hír, hogy Aristotle Onassis feleségül vette az immáron özvegyen maradt Kennedynét. Onassis nagyon gazdag ember volt, görög hajómágnásként emlegette a világ. Azt hiszem, hogy a szép asszonyok fűzére vette körül hiszen a letett feleségei közt ott volt Maria Callas is ,aki szintén nem volt egy hétköznapi jelenség.

Az akkori világ meglepetten vette tudomásul, hogy az egykori first lady hogyan mehetett hozzá a már öregedő s nem igazán Adonisz-megjelenésű göröghöz? Hát ezek a kérdések megválaszolatlanok maradtak a világ számára.

Ebben az időben lehetett hallani, hogy olyan számítógépet fedeztek fel, amelyik sok ember munkáját elvégzi ˗ pillanatok alatt. A mi világunkban a számítógépnek csak a híre volt jelen. Én magam először a '70 -es években láttam számítógépet a kolozsvári számító-központban, melyek kisebb szekrényméretűek voltak, s valami lyukasztott karton szalaggal működtek. Szóval a jelenlegi PC kalkulátoroknak még a képét sem ismertük, hiszen ezek itt csak a rendszerváltozás után jelentek meg. Ezért értem meg most már, hogy '90-ben miért küldtek segély címen nekünk annyi írógépet. Azért, mert Nyugat már akkor lomtalanított.

A mindent-tudó számítógépek híre már kezdett elterjedni és azt is hallani lehetett, hogy ha jól van betáplálva az adat, akkor a számítógép mindenre pontos választ ad.

Ekkor keletkezett az a vicc, hogy:

Amikor Kennedyt egy bérgyilkos megölte, ha egy másik megölte volna Hruscsovot is, mi történt volna a világpolitikával? A betáplált kérdésre a számítógép egy kevés idő után azt válaszolta, hogy nem lehet tudni a pontos feleletet, az azonban biztos, hogy Onassis nem vette volna feleségül Nyiná  Hruscsovát.

Míg e sorokat írtam ˗ s elméláztam a múltszázad hatvanas éveinek a humorán, elgondolkoztam, hogy vajon Onassis vőlegényi ruhája, Jaqueline csipkéi, Hruscsov cipője és Nyina Hruscsova melltartója merre van..., ha volt neki?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése