2012. november 21., szerda

Szabó Előd: Örök kérdések

2012. 11. 21. Örök kérdések Szabó Előd
Minden vallás egyik legfontosabb kérdése, hogy mivel lehet az emberfeletti hatalom, Isten jóindulatát elnyerni?
A Biblia két ősi története is erre a kérdésre keresi a választ.
Az Úr két fát ültet az Éden-kert közepébe: az örökélet és a jó és a rossz tudásának a fáját. Mégis, néhány sorral alább azt olvassuk, hogy az Úr az összes fa közül csupán a jó és a rossz tudásának fáját tiltotta el az emberektől. Ebből talán azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az örökélet fáját nem kellett eltiltani, mert az örökélet felé vezető út feltétlenül átvezet a jó és a rossz tudásán, illetve az élet útkereszteződéseiben a jó választásán. Vagyis örökéletet, mint Isten jóindulatának legfőbb gyümölcsét csak akkor nyerhetjük el, ha kitartóan, mindig a jót választjuk.
Nagy felelősség a jó és a rossz tudása. Sokszor tapasztaljuk, hogy túl nagy is számunkra, hogy sokszor nem vagyunk képesek e tudást a jóra használni. Talán ezért is tiltott, féltett minket tőle az Úr.
Kain bűne azonban biztató üzenetet ad félelmeinkre. A bűnös Kaint az Úr elűzi a közelségéből, de mégsem szakítja el magától. Milyen szépen fogalmaz az ószövetségi szerző: az Úr jelét hordozza magán. Még a legnagyobb bűn ellenére is védelemként, a megjavulás lehetőségeként magával hordozza az Úr letörölhetetlen bélyegét.
Ma is válasszuk mindig a jót. De ha el is tévedünk, érezzük magunkon az Úr jelét, mely emlékeztet az Ő soha meg nem szűnő szeretetére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése