2011. augusztus 1., hétfő

Gál Zoltán: Színház az egész világ

2011. 08. 01. Színház az egész világ Gál Zoltán

„Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő” – vallotta évszázadokkal ezelőtt Shakespeare, a nagy drámaíró. És bizony, születésünk pillanatától kezdve mindnyájan szerepeket játszunk. A Rendező mindenkinek helyet biztosított az előadásban, azonban a szerep alakítását reánk bízta, hogy képességeink szerint, a legtöbbet hozzunk ki a megformálandó karakterből. És ez így van jól.

Ha a szükség úgy kívánja, használhatjuk az egész kelléktárat, és felpróbálhatunk mindent, ami belőle megtetszik. És gyakran bizony élünk is a lehetőséggel. Az álarc alatt könnyebb eljátszani a szerepet, biztonságot nyújt, és elrejti igazi kilétünket. Talán csak hangunk engedi sejtetni, ki is rejtőzik valójában mögötte.

Azonban vigyázzunk: álarcunkat nehogy magunkon felejtsük a kulisszák mögött! Mert megtörténhet, hogy a magunkon felejtett álarc elhiteti velünk, hogy ő valójában én vagyok. És ha már magam sem tudom, hogy ki az, aki visszaköszön rám a tükörből, ott kezdődik csak az igazi dráma!

Ha akarjuk, önmagunk is lehetünk, minden ránk aggatott cicoma nélkül. Megmutathatjuk igazi énünket, és kitárhatjuk mindazt, amivel a Gondviselő felruházott életünk során. Igazi önmagunk alakítása nem mindig színes, de nagyon is őszinte.

És ennek talán jobban örvend a tisztelt publikum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése