2011. július 11., hétfő

Máthé Sándor: Nyugtalanság

2011. 07. 11. Nyugtalanság Máthé Sándor

Lehet a mai világban nyugodtnak lenni? Nyugodt csak az lehet, akit nem érdekel semmi, aki teljesen közömbös, akinek már minden mindegy, aki csak tengődik, csak éppen él. Ezért nem mondom, hogy teljesen ki lehet, ki kell zárni életünkből a nyugtalanságot, a félelmet, a szorongást, de elviselhetőbbé lehet tenni az életet, ha nem engedjük ezeket az érzéseket teljesen eluralkodni rajtunk.

A nyugtalanság, a félelem egyik ellenszere a bizalom. Milyen szépen mondja a zsoltáros: „Benned bízom, nem félek!” Jézus meg így biztatja tanítványait: „Én vagyok, bízzatok, ne féljetek!” Valamiben hinni kell, valakiben bízni kell. Istenen túl, jó ha valaki időnként mellénk áll és szól: itt vagyok, veled vagyok, tiéd vagyok, vigyázok rád. Ne félj!

A nyugtalanság másik ellenszere a szeretet. Sokszor, elmondjuk, hogy mennyire nélkülözhetetlen a szeretet az emberi kapcsolatokban. A szeretet elűzi a félelmet, mondja Pál apostol. Nem az akármilyen szeretet: a teljes szeretet. Erre van szükség mindennapi emberi kapcsolatainkban, a családban, baráti viszonyainkban. Ne sajnáljuk a szót, legyen bátorságunk kimondani a sokak számára unalmas, érzelgős szöveget is: igen, szeretlek, szükségem van reád.

Sokan megmosolyogják az ilyen vallomásokat, pedig ilyen vallomások nélkül teljesen elbizonytalanodunk, nem tudjuk, hogy hova és kihez tartozunk. Azt hiszem, hogy itt a közösségben is időnként el kell mondjuk, hogy itt mindenki hozzánk tartozik, mindenkit egyformán szeretünk, tisztelünk. Ezért jó tartozni valahova s tudni, hogy gondolnak ránk, s ha mást nem is tehetnek értünk, legalább ránk figyelnek, meghallgatnak.

Van egy másik fajta nyugtalanság – az alkotó ember nyugtalansága – mely nélkül nem sokra vinné az ember. A világot mindig az ilyen nyugtalanság vitte előbbre. Kell az ilyen fajta nyugtalanság, de ne hagyjuk, hogy elfajuljon bennünk s szorongássá, beteges aggodalommá váljon, és megmérgezze a saját és környezetünk életét.

Féljétek Istent, s „nyugtalankodjék a ti szívetek”, de legyen ez a jobbra, nemesebbre törekvő ember nyugtalansága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése