2013. január 3., csütörtök

Dimény József: Újévi fogadalmak és célok

2013. 01. 02. Újévi fogadalmak és célok Dimény József
Amióta az eszemet tudom, mindig foglalkoztatott az újévi fogadalmak kérdése. Már gyermekkoromban sokszor hallottam, hogy újévtől minden másként lesz. Nemcsak a családban, az ismerősök szájából is hallottam számtalanszor: felhagyok a dohányzással, leadok felesleges kilóimból, több időt szentelek a családra, stb. Amikor megkezdődik az új év, sokan elszántnak és kitartónak érzik magukat, ám sokszor már január első hetében meggondolják magukat, és megy minden a régi kerékvágásban.
Egy kicsit utánanézve a dolognak rájöttem, egy világjelenségről van szó. Nemrég találtam rá, a Google oldalán egy világtérképre, ahol gyűjtik az újévi fogadalmakat a világ minden tájáról.
Arra is van lehetőség, hogy saját fogadalmunkat feltegyük e térképre. Megítélésem szerint, nincs sok fogadalom feltéve, térségünkből jelenleg egyet sem olvastam, mégis érdekesnek tartom magát a lehetőséget. Kérdéseim továbbra is ezek: mennyi valósul meg belőle? Mi az oka a kudarcoknak? Hogy lesz a fogadalomból kitűzött cél? Hogyan érjük el a céljainkat?
Rájöttem, hogy év elején hajlamosak vagyunk túllelkesedni a „most már aztán megcsinálom” ereje hajt, de ha őszintén önmagunkba nézünk, felismerjük, hogy elégedetlenség és bosszúságérzés van mögötte, amely az elmúlt évek kudarcaiból táplálkozik. Ezek nem adnak elég energiát, és ahogy az intenzitása csökken, lassan a fogadalom megszűnéséhez vezet. A fogadalomból akkor lesz cél, ha pontosan meghatározzuk, leírjuk és kitűzzük a határidejét. Érdemes tanulmányozni az eddigi akadályokat, kudarcokat és tanulni belőlük. A múlt sikerei nagyon ösztönzően hatnak, erőt adnak a továbblépéshez.
Még két fontos dolog: legyen reális és nagyon ösztönző. A reális alatt azt értem, hogy mit vagy hajlandó megtenni érte. Attól, hogy kitűzöl egy célt, semmi nem változik meg. A változás feltétele: mekkora árat tudsz fizetni azért, hogy elérd! Ha megtalálod azt, ami igazán ösztönöz, az már elég a változás elindításához.
Kedves Olvasó, te tettél fogadalmat az új évbe belépve? Teszel azért, hogy ebből cél legyen? Hajlandó vagy megfizetni az árát? Ha igen, ne tedd fel a világtérképre, hanem cselekedj, ezáltal tedd boldoggá az új évet, jobbá saját életed!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése