2013. január 27., vasárnap

Tófalvi Tamás: A teremtés után néhány héttel

2013. 01. 27. A teremtés után néhány héttel Tófalvi Tamás
A bűnbak-mechanizmus rendkívül jól működik minden közösségben. Mindannyian tudjuk, hogy a bajnak s még egynémely dolgoknak sosincs gazdája... Alapvető eleme e gondolkodásnak, hogy lennie kell egy gyenge láncszemnek, aki akarva-akaratlanul, de „elviszi a balhét”, s vállain cipeli mások fejetlenségének sokszor kegyetlenül nehéz következményeit. Mindemellett fontos még, hogy olyan személy legyen, aki bár próbálkozhat, de a nála „okosabbakkal”, hatalmasabbakkal szemben igazán sosem tudná megvédeni magát.

A bűnbak-kereső történelem első szemérmetes példája az intim testrészét a fügefa levelével eltakaró Ádám, s kiváncsi asszonya, aki a nők természetes érdeklődésével fordul pont egy olyan állat felé, melytől a világ túlnyomó többsége írtózik.

Adott tehát egy tökéletes világ, a maga mámorító mezítelenségével, s egy tökéletes emberpár, kiket az Úr a maga képmására teremtett.

De a „kutya is jó dolgában vesz meg” alapelvből kiindulva, Ádám és Éva belefáradhatott mindabba, miről kései korok csak eképpen filozófálgattak: a jóból is megárt a sok. Új élményekre vágytak, kihívásra, melyről tán nem is sejtették, hogy ezzel évezredek utódainak ajkára csepegtetik a halandóság fájdalmas mérgét.

Az isteni tökéletesbe az ember tökéletlensége keveredett oly súlyos következményeket vonva maga után, melyek vállalásakor mindenki másra mutogatott. Csak önmaguk felé nem hajlott a kezük...

Az Úr számon kéri Ádámot, aki férfias kiállással mutat rá asszonyára, leporolva magáról a felelősség legapróbb porszemeit is, s mikor Éva felé fordul a Teremtő arca, csak egy törékeny nőt lát, kit csapdába ejtett a kígyó csalárdsága. Tán a kígyó is mutogatott volna ezt is, meg azt is, de nem lévén keze, s lévén annál több esze, tudta, hogy ő a gyengébbik láncszem, s az emberi kiváncsiságért neki kell megfizetnie jövendő évszázadok gyűlöletének, utálatának árát.

A férfi elveszítette a munka és megpróbáltatás nélküli élet áldott nyugalmát, az asszony a fájdalom nélküli szülés örömét, és a kígyó... a kígyó veszített a legtöbbet. Ebben a felállásban ő volt a leggyengébb láncszem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése