2011. június 18., szombat

Demeter Sándor Lóránd: Érted

2011. 06. 17. Érted Demeter Sándor Lóránd

Ki ne szeretné azt megtapasztalni, hogy Isten érte is történik? Hogy rá is figyel? Hogy érte is van? Ki ne szeretné ezt hinni, tudni, megélni? Olyan férfias bevallással, ahogyan Babits zsoltára megénekli:

„Tudod, hogy érted történnek mindenek – mit búsúlsz?
A csillagok örök forgása néked forog
és hozzád szól, rád tartozik, érted van minden dolog
a te bűnös lelkedért.” (Babits Mihály: Zsoltár férfihangra)

Isten érted is történik. Rád is figyel. Érted is van. Isten téged is meghallgat.

Ha ezt hinni, tudni, megélni akarod, akkor Jézus hagyatéka szerint legkevesebb három dolgot tehetsz érte: „Kérjetek és adatik nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek.” (Mt 7,7)

Kérés, keresés, zörgetés... Van három lehetőséged arra, hogy mozgósítsd Istent az életedben. Bizalom kell hozzá, semmi több. Nem önbizalom! Bizalom Istenben. Annak elfogadása, hogy a megkereséssel, a zörgetéssel, kéréssel, a hozzá fordulással nem leszel kevesebb. A feltörekvő ego lecsendesítése kell hozzá. Szemléletváltás. Ez két mondat felcserélésével megoldható. Ahelyett, hogy Nagy Lászlót idézed: „nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgy is, ha nem kérem”; elkezded gyakrabban ezt mondani: „Mi Atyánk …legyen meg a te akaratod … mindennapi kenyerünket add meg… és bocsásd meg...”

De! De kérhetsz, kereshetsz, zörgethetsz, egyvalamit tudnod kell. Ezt most egy történettel fogom elmondani neked:

Élt egyszer egy ember, akinek a gyermeke nagyon szeretett volna egy igen drága ajándékot. Minden este azért imádkozott Istenhez, hogy megkaphassa, de sajnos a szülők szűkös anyagiak miatt mégsem tudták megvásárolni. Bíztak benne, hogy ez nem lesz rossz hatással a gyermek hitéletére. Egy napon kíváncsiak érdeklődtek, hogy haragszik-e Istenre, amiért nem hallgatta meg az imádságát? A kislány így válaszolt: Isten meghallgatta a kérésemet, csak nemmel válaszolt rá.

Isten érted is történik. Rád is figyel. Érted is van. Isten téged is meghallgat.

De kérésedre, keresésedre, zörgetésedre nemet is mondhat.

És ezzel a nemmel mást üzen, mint amire emberi szívvel és ésszel számítottál.

Hosszútávon előbb-utóbb bebizonyosodik, hogy Isten válasza helytálló.

Ki ne szeretné ezt hinni, tudni, megélni?

Te mennyi ideje éled?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése