2012. június 10., vasárnap

Szabó Előd: Törvény és Lélek

2012. 06. 07     Törvény és Lélek     Szabó Előd    

A jézusi kereszténység annak az elvnek a cáfolata volt, hogy egy közösséget lehet tiltásokkal, szabályokkal, törvények erejével vezetni, jó útra téríteni. Pünkösd, a nemrég újraélt ünnep diadala is erről tanúskodik: nem a törvények, szabályok hozták létre az egyházat, hanem a Lélek.

Ez a gondolat igencsak foglalkoztat bennünket akkor, amikor az Unitárius Egyház új Alaptörvényt, új szabályzatokat kíván létrehozni. Bizonyára ez a szándék azért fogalmazódott meg, mert úgy éreztük: valami nem működik, valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk közösségünk háza táján. Komoly munka előzte meg ezeknek a törvényeknek a megfogalmazását, s a komolyságra való törekvés ennek a pillanatnak a fontosságát igazolja.

Vitathatatlanul fontos az új egyházi törvénykezés, s bizonyára megold majd néhányat a fennálló gondok közül. De fontosságát ne becsüljük túl, s lássuk be: amikor arról beszélünk, hogy vannak dolgok, melyek nem működnek, akkor sokszor nem a rendszerben, hanem az emberben, bennünk van a hiba. A Lélek hiányát nem lehet paragrafusokkal pótolni.

Mit nem várhatunk az új törvényektől? Lelkesedést, ragaszkodást, öntudatot, hitet, tiszteletet, kitartást, összefogást. A pünkösdi gyülekezetnek mindezek megvoltak, törvények és szabályok nélkül. Sajnos, azóta a keresztény egyház sokszor ezek hiányában a törvényeket szaporította. Amíg az egyház illetékes fórumai munkálkodnak, mi is munkálkodjunk, mint a Lélek újraélesztésének illetékesei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése