2013. április 22., hétfő

Andorkó Attila: Szeresd felebarátodat!

2013. 04. 22. Szeresd felebarátodat! Andorkó Attila

Jézus a vallás legfőbb törvényét a szeretet kettős parancsolatában megfogalmazva, röviden így fejezi ki: Szeresd Isten és szeresd felebarátodat, mint magadat. (Mk 12,29-31). Nagyon sokszor elmondjuk, hogy mennyire fontos a felebaráti szeretet, s azt is, hogy kicsoda a felebarát (az irgalmas szamaritánus példázata Lk 10,29-37). Azonban sokszor feledjük szándékosan, avagy nem, hogy a felebaráti szeretet első feltétele az önmagam szeretete, mert szeresd felebarátodat, mint magadat. Aki önmagát nem tudja szeretni, elfogadni, az nem képes felebarátját szeretni sem, de még csak felismerni sem.
Mit jelent önmagamat szeretni? Nem az önző önimádatra, öntömjénezésre gondolok, hanem arra., hogy az ember elfogadja magát úgy, ahogy van: olyan testalkattal, olyan lelki kincsekkel, adottságokkal, mint ahogyan a Teremtő megalkotta. Életünk, boldogulásunk sikere döntő részben attól függ, milyen viszonyban vagyunk saját magunkkal. Aki hosszú időn keresztül nem becsüli önmagát, nem tudhatja, hogyan kell kezdenie az önmagával kialakítandó bensőséges, összhangos kapcsolatot.
Már maga a felismerés is hatalmas, amikor valaki rádöbben, hogy valószínűleg azért nem alakulnak számára kedvezően dolgai, mert képtelen elfogadni mások szeretetét, vagy pedig ami még ennél is rosszabb, nem érez senki iránt − önmaga iránt sem − részvétet, együttérzést, szeretetet.
Fásult, kiábrándult, szorongó hétköznapokon (s ezekből több van) pedig már tudja, nem kívülről fog jönni a megoldás, hanem valamit neki, önmagának kellene tennie, de mit is tegyen, és hogyan is álljon hozzá?
Erre is megvan a „recept” a jézusi tanításban: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” (Mt 7,12). Mert cselekedeteink visszahatással vannak ránk.
Induljon hát minden napod úgy, kedves Olvasó, hogy hálát adsz mindenért, amid van és mindenért, amit kérsz. Nézz reggelente vagy esténként a tükörbe és köszönd meg azt a csodát, hogy VAGY, birtokosa vagy Isten legcsodálatosabb ajándékának: az ÉLETNEK!
Ha minden reggel így indulsz dolgodat végezni és este így hajtod nyugovóra fáradtan fejedet, de ezzel a gondolattal, akkor hiszem, hogy megtanulod előbb-utóbb becsülni, szeretni önmagadat, és akkor képes leszel arra is, hogy „Szeresd felebarátodat, mint magadat!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése