2013. szeptember 17., kedd

Mátéfi Tímea: Ha visszajössz, megbocsátok…

2013. 09. 17. Ha visszajössz, megbocsátok… Mátéfi Tímea
Az iskolakezdéssel dacolva ablakunk alatt még összegyűlnek a negyed gyermekei, ahogy megszokták azt egész nyáron. Színes pokrócokkal, játékokkal, könyvekkel, édességgel felszerelkezve hozzák magukkal az otthoni normákat, íratlan szabályokat is. Egy-egy leteremtés, fenyítés hanglejtése mögött finoman érezhető édesanya vagy édesapa jól ismert szava. Legtöbbször vicces, gyermekien naiv mondatok, máskor felnőttek számára is megfontolandó gondolatok hangzanak el odalent. Abroszkirázás közben egy rövid szövegre lettem figyelmes: „…ha visszajössz, megbocsátok!” Két aprócska kislány áll az ablak alatt, valószínű a dráma csúcspontját lekéstem. Nem is bánom, rájuk tartozik, de ez a mondat ma sok mindent elém idéz.

Egyszer Péter megkérdezte a Mestert: „Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?” Aztán jön a (még olykor) ma is megbotránkoztató, embert próbáló válasz: „Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is.

Öröknaptárom lila mandalája alatt ma Sam Rayburn idézete üzen: „Bármelyik ökör képes ledönteni egy csűrt, de csak egy jó ács tud újat építeni.” És most nem tagadom meg a Kabbala napi üzenetét sem, miszerint az életet nem szánták könnyűre, az életet arra szánták, hogy éljék. Nehéz időszakokon megyünk keresztül szüntelenül, de a megtanult leckék valóban megerősítenek.

Megpróbál az élet, és egymás türelmének határait is gyakran feszegetjük, de valahogy csak megtanuljuk, hogy a hosszú és tartós emberi kapcsolatok egyik titka az őszinte szívvel való, (majdnem) szüntelen és feltétel nélküli megbocsátás. Sokszor bújunk ökör bőrébe, és döntjük össze pillanatok alatt a lélekkel épített csűrt, de a Gondviselő ad mellénk Ácsokat, akik tudnak újat építeni, akik képesek nem csak hétszer, de még hetvenszer hétszer is megbocsátással magukhoz ölelni.

A kislány visszament ellenség-barátnőjéhez, és fél perc alatt ismét nevetés, duruzsolás hallatszott. Talán már a hetvenszer hétszert is túllépte a megbocsátások száma, de ez nekik így természetes. Nem is tudják, milyen kincs birtokosai!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése