2013. szeptember 8., vasárnap

Máthé Sándor: Őszi gondolatok

2013. 09. 08. Őszi gondolatok Máthé Sándor
Szinte észrevétlenül, az idén is megérkezett az ősz. Lassan színessé válik az erdő, hullnak már a falevelek. Aztán hűvös, egyre hűvösebb reggelekre virradunk és egyre korábban köszönt ránk az est sötétje.

Ilyenkor sokakra rátelepszik az elmúlás gondolata.

Mit mond erről a Biblia?

Isten az Ő végtelen szeretetével felkészíti a benne hívőket életük őszére is, és néhány igazságot tudtunkra ad. Nem kell hát azt mondani, hogy nem tudjuk. Amit egészen bizonyosan tudhatunk:  Először az, hogy életünknek földi szakasza egyszer véget ér. Másodszor az, hogy csak életünknek ez a szakasza ér véget, hiszen testi halálunk után, más formában ugyan, de folytatódik mindenkinek a léte. Harmadszor:  mivel nem tudhatjuk, hogy mikor hull le életünk falevele, most kell erre felkészülni. Nem felelős magatartás az, hogy ne beszéljünk róla, ezzel még ráérünk. Honnan tudjuk, hogy ráérünk?

Egyik amerikai lelkész barátom készíttetett magának egy kis táblácskát és azt irodája falára kifüggesztette. Két nagy kérdőjel van azon, semmi más. Aki észreveszi az általában megkérdezi: mit jelent a két kérdőjel? Ő meg alig várja, hogy elmondhassa: Az egyik kérdőjel arra vonatkozik, hogy ha most meghalsz, tudod-e hova kerülsz? A második arra utal, hogy ha megállsz az örökkévalóság kapujában, mire fogsz hivatkozni, hogy beengedjenek?

Két olyan kérdés, amitől az embernek nemcsak az léte, hanem az örök élete is függ. Ha erre a két kérdésre valaki határozott, világos választ tud adni, akkor teljesen felszabadulhat arra, hogy élete tavaszán, nyarán, őszén belső, lelki szabadsággal gondolkozzék és éljen. Mert az ilyen embernek a jelenét a jövője határozza meg, az a hit, hogy a jövője be van biztosítva. Övendezhetek mindannak, amit Isten ad. Hálát adhatok az Ő ajándékaiért. Az ilyen emberek sokkal türelmesebben tudják hordozni életük őszén a terheket, a kellemetlenségeket is.

És nemcsak az ő szívük van tele reménységgel, hanem másokba is tudnak reménységet önteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése