2013. szeptember 18., szerda

Moldován Szeredai Noémi: "Kedves szavak"

013. 09. 18. "Kedves szavak" Moldován Szeredai Noémi
„Fejezd be, hülyeségeket beszélsz.”

„Szörnyű vagy, ehetetlen az étel!”

„Semmit sem tudsz normálisan megcsinálni, miért nem kérdeztél engem?!”

„Nekem nagyobb a fizetésem, mint a tiéd.”

„Te már csak ilyen vagy, én kell ezt is elintézzem.”

„Hallgass!”

A fenti mondat sor csak töredéke annak, amit baráti társaságokban hallok évek óta.  A szereplők változnak, a mondatok szinte azonosak.

Közös bennük, hogy egyik házastárs intézi a másikhoz, indulatosan vagy gúnyos hangnemben, legtöbbször körülnézve, mintha a jelenlevőktől várna igazolást szavaira. A jelenlevők nagyobbrészt megpróbálnak nem tudomást venni a gúnyról, az indulatról, a másikat ért sértésről, beszélgetnek mintha semmi sem történt volna, vagy elkacagják, mondván, Igazad van, én is ezt szoktam mondani.

Közös bennük, hogy a házastárs, aki tudatosan vagy megszokásból sértegeti, megalázza társát - barátok vagy akár ismeretlenek előtt - úgy érzi, szereti, tiszteli társát, jó házasságban él. Ismerek ilyen férfiakat, de nőket is.

Közös bennük, hogy aki jól „megasszonydja hogy mit gondol”, az menőnek, bátornak és igazságosnak hiszi magát. Úgy érzi, hogy a kapcsolatban rajta van a nagyobb teher, ő tesz többet, közben rendszerint ennek fordítottja igaz.

A mondatokra való személyes reagálás azonban változó, kinek-kinek temperamentuma, életbölcsessége, tűrőképessége határozza meg azt.

Életünkben nem élesen határolódik el a jó és a rossz, s időnként rádöbbenhetünk, hogy egyszer mi vagyunk a szenvedő alanyok, de máskor mi vagyunk, akik „igazságot” és minősítést osztunk, önmagunkat minősítve.

Ezzel ellentétben igazán ritkán hallom, hogy házastárs dicséri párját, kiemeli jó tulajdonságait, fennhangon kimondja pozitív gondolatait, s ezzel hangsúlyozza fontosságát.

Éppen ezért csodálom azokat az embereket, akik nyíltan, szerelmük társaságában vagy akár hátuk mögött elmondják, dicsérik és felemlegetik társuk jó tulajdonságait, érdemeit, igazán odafigyelnek a mellettük élőre s nem csak a rosszat, de a jót is meglátják benne.

Ismerek ilyen nőket és férfiakat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése