2011. január 17., hétfő

Demeter Sándor Lóránd: Hatékony hatóerő

2011. 01. 16. Hatékony hatóerő Demeter Sándor Lóránd

Vallásos vagyok. Arra vagyok kíváncsi, hogy ez csak egy dísz az életemben vagy valóságos érték? Ahhoz, hogy a vallásom, vallásosságom valóságos érték legyen, két dolog szükséges: nagy hatóerővel kell működjön bennem és hatékonyan a világban. Egy történet szerint így: „Egy trópusi szigeten a bennszülött segédorvos nagy gyakorlatra tett szert a hályogeltávolításban. Ami tudása volt, azt magas fokú hatóerővel működtette, de mivel kevesebbet tudott, mint az európai katonaorvos, munkája nem volt ugyanolyan hatékony. Az európai erősen rákapott az ivásra, hatóereje ettől megfogyatkozott, de a hatékonysága nem csökkent azonnal. Csak amikor az évek múlásával remegni kezdett a keze, akkor kerekedett fölébe a segédorvos, nemcsak hatóerő, hanem hatékonyság dolgában is.” Egy bibliai tanítás szerint pedig így: „Mert nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben.” (1Kor4,20)

A bibliai tanítás görög eredetijében az erő = dünamisz = dinamika. Vagyis dinamikában, hatóerőben áll Isten országa. Amennyiben vallásosságom értékjelzője Isten országa, annyiban fontos a bennem ilyen célzattal működő hatóerő.

A hatóerő alaptörvényeit Newton rendszerezte. A hatóerő (dinamika) tehetetlenségi törvénye szerint „ha egy testre nem hat külső erő, akkor a test vagy egyenes vonalú mozgást végez, vagy nyugalomban marad. Ha pedig egy tömegpontra erő hat, akkor a test mozgásállapota megváltozik és a test gyorsul”. A hatás-ellenhatás és a szuperpozíció törvényétől most eltekintve, két kérdés foglalkoztat:

Mi az a külső erő, amely mozgásba hoz?

Mit tehetek azért, hogy ez minél állandóbb legyen?

Ma roppant népszerű a coaching. Ez az angol eredetű szó átvitt értelemben edzést, tréninget jelent. A fogalom a ´80-as évek elején került át a sportpszichológiából az üzleti életbe, az üzleti életből a civil szférába. A teljesítményt növelő tréning, sikertréning, karrier-tréning egyik tanítása szerint „a hatóerő, a hatalom dinamikus jelenség, amely nem létezik elszigeteltségben. Társadalmi kapcsolati erő, amely két vagy több ember viszonyában jelenik meg.” A coaching szerint az a külső erő, amely mozgásba hoz és gyorsít, nem más, mint a társadalmi kapcsolati erő; a modern közgazdaságtan szerint: a kapcsolati tőke. Amit pedig tenni lehet érte: igyekezni viszonyban lenni.

Néhány héttel ezelőtt egy barátommal arról beszélgettünk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy az egyház jól és hatékonyan tudjon működni. Első tétele ez volt: Istenre. Most kölcsönveszem az alaptételt. Mert ilyetén hiszem, hogy ahhoz, hogy vallásom, vallásosságom valóságos érték legyen, külső hatóerőként Istenre van szükségem. Az állandóság tételében igaza van a coachingnak: igyekezni viszonyban lenni. Isteni és emberi viszonyban.

Vasárnap reggelre két életvizsgáló kérdés ajándékba:

1. Isten-e a hatóereje az életedben hatékonyan végzett dolgaidnak?

2. Viszonyaid vagy iszonyaid hatékonyabbak és gyakoribbak?

Legyen Istentől megszentelt napod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése