2011. január 11., kedd

Dimény József : Keresés

2011. 01. 11. Keresés Dimény József
Nálunk a családban gyakran megesik, hogy keresünk valamit. Ne is mondd, hogy keresel valamit! – szokta mondani a feleségem. Mit keresünk? Az elveszettnek hitt tárgyainkat, békességünket, boldogságunkat. Időnként nem ott keressük, ahol van, hanem ott, ahol szeretnénk, hogy legyen.
A keresés abból fakad, hogy valami másra vágysz, mint ami van, de ez azt is jelenti, hogy nem a jelen pillanatot éled. Ha el szeretnél jutni valahová, tisztán fogalmazd meg, mi a célod. Ne indulj csak úgy vaktában a sötétségbe! Úgy véled, hogy cél lehet a pénz, a hatalom, a tekintély, az elismertség. De ezek csak elmédnek kínálnak enyhülést, hozzásegítenek, hogy még erősebben érezd, hiányzik valami. Rájössz, hogy ami állandó, az a keresés. A keresés belső szükségszerűség, egy belső erő ösztönzése.
Úgy vagyunk, mint az idős hölgy, az alábbi szúfi történetben:
„Egy este Rabia ott ült az úton és keresett valamit. Gyér fény világította meg az utat, az idős hölgy szeme már meggyengült, ezért a szomszédok a segítségére siettek: Megkérdezték tőle:
– Mit keresel?
Rabia így válaszolt: Egy tűt keresek. Elvesztettem a tűmet.
Az emberek lehajoltak mellé, de hamar rájöttek, hogy az út nagyon széles, egy tű pedig rendkívül apró dolog. Ezért újra tudakozódni kezdtek:
– Kérlek, mond meg a pontos helyet, hol vesztetted el?
Rabia azt felelte: A házamban vesztettem el.
– Akkor miért itt keresed?
A történet szerint ő így felelt:
– Mert itt világos van, a házamban viszont sötét.”
Mi is járunk így. Kint keresünk, mert kívül könnyebben tájékozódunk. Az érzékeink is mind kifele irányulnak: mind az öt érzékszervünk a külvilágot kémleli. Ott kezdjük hát a keresést, ahol látunk, érzünk és hallunk. De a kereső belül van. Kívül próbálunk találni valamit, ami boldoggá tesz. Akkor kezdünk önmagunkra figyelni, amikor már minden lehetséges cél köddé vált. Ha egyszer elindulsz befelé, látásod teljesen újraszabályozódik, fokozatosan csodálatos fényt érzékelsz odabent. Ahogy megszokod ezt a belső fényt, ráébredsz, hogy a kincs önmagadban rejtőzik, és az egész zűrzavart az okozta, hogy kívül kutattál utána.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése