2011. szeptember 17., szombat

Farkas Dénes: Igeragozás

2011. 09. 16. Igeragozás Farkas Dénes

Kevés iskolásnak kedvence a nyelvtan. A ba-, be- , ban-, ben- helytelen használata lépten-nyomon sérti a nyelvet szakszerűen beszélő és hallgató füleit.Az igeragozás sem egyszerű feladat. Az igeképzés labirintusában is sok az esély az eltévedésre. Gazdag nyelvünk a maga társtalanságában képes csodás dolgokat megfogalmazni. Képes a grammatika a főnévből igét képezni, ragozható igét. A szamár főnevet, ha megtoldjuk, szamárkodik lesz belőle. A kutya főnévhez, ha ragokat teszünk, akkor lehet kutyás melléknév vagy kutyálkodik ige is. Egyszerű? Nemde?

A közelmúltban egyik barátunk a világhálón bemutatta a homoródkarácsonyfalvi unitárius templom látnivalóit, melyből hagytak ránk bőségesen az Ősök. Olvasom a kinagyított képen a régi írást, melyet érdekes karakterű betűkkel írtak fel a szentély fölé. A templom szentélye -tudvalevőleg elmúlta a 700. évét. Károli Gáspár 1590-ben adta ki a magyar Bibliát. Az sem kizárt, hogy a szentély felett az írás Károli előtti, és valaki egyenesen a Vulgata szövegét magyarította.

A felírt szöveg – többek között – ezt hordozza: VIGYÁZZATOK MARAGYATOK MEG A HITBEN EMBERKEGYETEK ÉS ERŐSÖDGYETEK MEGH. COR XVI v XIII.


A hitében ingadozó Korinthusi Gyülekezethez Pál Apostol felhívást intéz a következő szöveggel: „Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!” (I. Kor 16:13, Károli Gáspár)

Azt nem tudom,hogy a templomi felirat mikori, de azt tudom, hogy a magyar nyelvben csak itt találkoztam az „emberkedés” kifejezéssel. Azon persze érdemes elgondolkozni, hogy ez a szokatlan szó (melyet főnévből képzett a magyar igévé) mit takar? Én emberkedem, te emberkedel, ő emberkedik, mi emberkedünk, ti emberkedtek, ők emberkednek…

Vajon hogy is állunk? Azt hiszem,hogy kutyálkodunk, szamárkodunk stb. eleget! Jó lenne többet EMBERKEDNI, hiszen Homoródkarácsonyfalván is megmondták vagy 700 éve!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése