2011. szeptember 15., csütörtök

Makkai-Ilkei Ildikó: Nyaraink

2011.09.15. Nyaraink Makkai-Ilkei Ildikó

Gyermekkorom nyarai életem legszebb, legboldogabb éveiként maradtak meg emlékezetemben. Végtelennek tűnő három hónap volt, a maga önfeledt játékával, amikor késő estig több utca gyerekei szórakoztattuk egymást népi gyermekjátékokkal, „patkányozással”, na meg néhány hetes kis kutyánkat is meg kellett keresztelni. Elmaradhatatlan volt a nyaralás szüleimmel, ami nem a Kanári szigetekre vagy Tunéziába vitt, kék Trabantunk csupán a Szentimrei Büdös Fürdőre ért fel nagy nehezen, többszöri megtaszítás, önindító-veregetés, és persze gyermeki imádkozás eredményeként. Számomra semmi nem hiányzott ezekből az évekből. Nem kell különös bölcsnek lennem, hogy meglássam, alig telt el néhány évtized, és minden annyira megváltozott.

A felsőbencédi családok második találkozóján véletlenül egy találkozásnak voltam szem- és fültanúja. Harmincas éveiben járó két hazatérő fiatal ölelte át egymást és szinte egyszerre kiáltottak fel: van már tíz éve, hogy nem láttalak! Ma tudtam meg, hogy második unokatestvérek.

Megmaradt előttem, bennem ez a kép, mert manapság valóban annyit beszélünk a rohanó időről, arról, hogy bezzeg a mi időnkben milyen hosszúak voltak a nyarak, nyugodtak és szépek az őszi betakarodás hónapjai. Féltjük gyerekeinket, vajon nekik mi marad meg a „hosszú nyárból”, s szeretnénk belelátni kis koponyájukba: vajon számukra is olyan végeláthatatlan, szép időszak a gyermekkor nyara, csak mi felnövők lettünk ennyire mások?

Tíz s megannyi év rohan el mellettünk, veszítjük el és találjuk meg újra és újra azokat a szálakat, amelyek összekötnek Istennel, egymással, az otthonmaradottakkkal, és egy-egy ilyen találkozás emlékeztet és új feladatot ad, ahogyan Molnos Lajos írja egyik versében:

Megérkeztél, gyermek. Rég
vártunk már.
Felgyűltek szavaink,
melyeket napról napra,
évről évre raktunk félre,
hogy átadhassuk neked, ha egyszer
megérkezel.
Sokan elmentek már a rád várók közül.
Vissza a földbe. A gyökerekbe.
De mindig maradt valaki. Mert
meg kellett várnunk téged, hogy
megőrzött szavainkat
átadhassuk egyszer majd neked.

Vegyed hát őket:
az egyik darab kő –

legyen fegyvered is,

másik darab föld –

legyen menedéked is valahol,
harmadik csillag –

legyen a sorsod,
a negyedik fűszál, az ötödik szellő,

a hatodik forrás,
és mi vagyunk a hetedik –

Te, ki végre megérkeztél,
örökségként ennyit adunk neked.
Ne tékozold el,
gyermek.

Megérkezni vágyó, rohanó, intézkedő, utakat, ösvényeket, követ, földet, csillagot, szellőt, forrást tékozló lettem magam is. Istenem add, legyen Nálad pihenésem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése