2012. február 28., kedd

Andorkó Attila: Hogy mikor mire van időnk…

2012. 02. 28. Hogy mikor mire van időnk… Andorkó Attila

Hogy mikor mire van időnk, főleg, ha a szabadidőnkről van szó, azt legtöbb esetben mi döntjük el. Mi vagyunk azok, akik felállítunk egy fontossági sorrendet (sokszor csak sűrűnek vélt dolgaink között), s mi vagyunk azok is, akik esetleg nem tartjuk magunkat e sorrendhez, becsapva olykor önmagunkat is.

Minden a fejben dől el! Minden ott dől el, mert a gondolataink irányítják életünket, cselekedeteinket. A változások korát éljük (mikor nem?) – mondják nagyon sokan. Azt is szokták mondogatni, hogy régebben talán jobb volt. Talán nem voltak ennyire gazdagok az emberek, de a közösségeikhez jobban ragaszkodtak. Hogy gazdagabbak voltak-e vagy sem, azt nem könnyű megítélni, hisz változott a külső körülmény, a környezet. Változott a külső körülmény, mert az ember igényei változtak: kényelemi szempontok, kapcsolattartási eszközök sokasodása stb. De vajon változott-e a belső, a lelki körülmény? Vajon a több, rendelkezésünkre álló eszköz több lehetőséget biztosít-e arra, hogy közelebb legyenek az emberek egymáshoz, közelebb közösségeikhez, s élünk-e megfelelően ezen eszközök által felkínált lehetőségekkel? Vajon a szeretet megélésében közelebb vagy távolabb kerültünk az utóbbi időben rohamosan fejlődő, változó világunkban?

Nemrég egy ismerősöm beszélt arról, hogy ma mennyire másként élik meg az emberek a családon belül is a szeretetet, mert megváltozott a világ. Túl fontos lett az anyagi dolgoknak a biztosításában kimerülő szeretet. Pedig olyan egyszerű a szeretet gyakorlása, a meg- vagy inkább visszaváltozásunk: csupán azt a kérdést kell feltennünk, hogy az adott helyzetben mit tenne Jézus? Vajon ő hogyan cselekedne? Ha sikerül akár csak gondolatban is feltenni a kérdést (főleg olyankor, amikor az indulataink uralkodnak el rajtunk), még válasz nélkül is elindulhatunk a változás útján, s mindjárt lesz időnk magunkra, családunkra, kisebb vagy nagyobb közösségeinkre.

Hogy mikor mire van időnk, azt mindig mi kell eldöntsük, mert mi érezzük, hogy mikor mi a fontos számunkra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése