2011. október 4., kedd

Dimény József: Az élet törvényei: 5. A ritmus törvénye

2011. 10. 04. Az élet törvényei: 5. A ritmus törvénye Dimény József

Az egész lét egy állandó ki- és beáramlás, amely két pólus között jön létre, ezért a ritmus törvénye szoros összefüggésben áll a polaritás törvényével. (Kurt Tepperwein)

Az életet a mozgás, a dinamizmus jellemzi. Addig van élet amíg mozgás, változás van. Ha ez megszűnik, bekövetkezik a nyugalom, vagyis a halál. A két pólus közötti mozgásnak van egy rendszere. Gondoljunk az inga mozgására, mely ugyanannyit mozdul jobbra és balra. Ez tartja egyensúlyban. A mozgás intenzitása adja a ritmust. Vagy gondoljunk a zenére, melyet a hangzavartól a dallam és a ritmus különböztet meg. Személyes életünkben is tapasztaljuk ezeket. A katonaságnál figyeltem meg, hogy akkor tudott menetelni a század, ha mindenki felvette a lépés ritmusát. Ma pedig sokszor azt érzem, hogy a történések vezetnek – kényszerítenek – rá arra, hogy felvegyem az egyre gyorsuló világ ritmusát.

A ritmusban benne van a történés ciklikus ismétlődése. Az élet rendje, hogy egyszer fent, egyszer lent. Nincs olyan ember, aki mindig csak fent lenne, és olyan sincs, aki mindig csak lent van. A bölcs ember felismeri ezt, és ez adja a derűlátását. Amikor a mélyponton van, tudja, hogy onnan már felfele vezet az út. Amikor a csúcson van, akkor sem bízza el magát, mert tudja, ismét lefele vezet az út, majd megint fel. Esőre jó idő jön, és jó időre ismét eső. A világosság után sötétség jön, és sötétség után megint világosság. Akkor lesz teljes az életünk, ha követni tudjuk a szív ritmusát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése