2011. október 8., szombat

Makkai-Ilkei Ildikó: Otthonaink

2011. 10. 08. Otthonaink Makkai-Ilkei Ildikó

Akarva-akaratlanul is, ha van időm, ha nincs, lányaimmal sétálnom kell. Elnézegetem e kicsi falu, Bencéd házait. Legtöbbjük faragott tornácos, takaros hajlék.

Szerencsére a legtöbb lakott, régóta otthon, és van ígéret arra, hogy otthon maradjon a jövőben is.

Némelyik magányos, a felnőtt gyermekek lábnyoma még ott van a kapuban, de vajon ők merre járnak...? Sok szobáját nem lakják már, csak egy részében pislákol még az élet.

Némelyik csendes, a zsalugáter le van engedve, csak ritkán járnak be kapuján, éltetni még egy darabig.

És van, amelyik kihalt, elhagyott, néhol már omladozik.

Nemzedékek álmaiként épültek itt házak, otthonok. Mi mindent belefalaztak az itt élők a fa, a kövek közé! Nem kevés küzdelem kellett és kell ahhoz, hogy egy ház megépüljön, szép napokat lásson, fénykort és végül pusztulást érjen.

Wass Albert sorai jutnak eszembe:„Minden házat építenek valamire, valamilyen céllal. És azt a valamit, azt a célt, azt a tervet és azt a gondolatot, azt mind beépítik a házba. A fatörzsek közé, ahogy a fal épül, a gerendák közé. Mert különfélék a házak, nem csak kívül, és nem csak belül. De egy biztos, hogy amelyik ház arra épül, hogy otthona legyen az embernek, és úgy épül, és úgy építik, hogy otthont akarnak maguk köré, abból a házból otthon lesz. És jó otthon lesz, és sokáig lesz otthona sokaknak.”

Magyar nyelvünk sok szóösszetételében szerepel a HÁZ szó. Íme néhány: anyaszentegyház, egyház, istenháza, iskolaház, családi ház, művelődési ház.

Mindannyian valamiféle házra, otthonra vágyunk. Egy olyan helyre, ahol jól, boldogan, biztonságban érezzük magunkat, ahova hazatérve elmondhatjuk a régi közmondást: Mindenütt jó, de legjobb otthon.

Keresem én is áldott megérkezéseim otthonát. Szülőfalvainkból hazaérkezünk gyermekeink szülőfalujába, és tudomásul vesszük nagyobbik lányunk gyakran hangoztatott elméletét: egyik lábam vargyasi, másik lábam oklándi, és a kislány mégis bencédi.

„És jó otthon lesz, és sokáig lesz otthona sokaknak.” Legyen így a mi házainkkal, Isten és a mi otthonainkkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése