2011. október 14., péntek

Máthé Sándor: A szeretetről

2011. 10. 14. A szeretetről Máthé Sándor

A szeretetről, bár naponként találkozunk vele, nagyon keveset tudunk. „A szeretlek valami nagyon különlegeset jelent. Azt jelenti, hogy körbeveszlek azzal az érzéssel, amely lehetővé teszi számodra, hogy abban a pillanatban minden legyél, ami emberi mivoltodban valójában vagy. Lehetsz jó vagy rossz, gyöngéd vagy dühös, vagy mindkettő, de te te vagy, és ez a legtöbb, amit valaha elvárhatok, vagy kérhetek tőled. Nem az vagy, amit elvárok vagy akarok, hogy legyél, és nem az, amit érzel, hogy lenned kellene, vagy amilyenné alakítottak, hanem önmagad vagy.” (www.harmonet.hu)

A szeretet érzését gyakran tévesztjük össze más érzésekkel. Akár szerelmesek is lehetünk anélkül, hogy igazán szeretnénk. Sokszor azt mondjuk, hogy szeretlek, és közben azt akarjuk mondani: sajnállak, aggódom érted, törődöm veled, tisztellek. Csakhogy ez még mindig nem a szeretet!

Egy kisgyermek számára létszükséglet a szeretet. Ő csak azt akarja, hogy szeressék, és gondoskodjanak róla. De a gondoskodás nem elég. Ha a gyermeket szülei nem szeretik, olyan megrázkódtatás éri ezáltal, amit élete végéig nem, vagy csak nagyon nehezen tud feldolgozni. Hányan vannak, akik úgy érzik, őket nem lehet szeretni? Tehetsz bármit, ezt a véleményüket nem tudod megváltoztatni. Mindez gyerekkorukból származik, pontosabban a szülői szeretet hiányából.

Vajon mi a szeretet ellentéte? Sokan azt gondolják, a gyűlölet. Pedig nem az. A szeretet ellentéte a közöny. Ha gyűlölsz valakit, érzelmek fűznek hozzá, nem vagy közömbös iránta. A gyűlölet nagyon közel áll a szeretethez. Kit tudunk a legjobban gyűlölni? Akit valaha a legjobban szerettünk. Ha közömbös vagy, az más. Nem érzel semmit. Tehet a másik bármit, nem érint meg téged, és a másiknak is legjobban a közönyösséged fáj. Figyeld meg a párkapcsolatokban: ha a párod bármilyen érzelmet mutat irányodba, elviseled. De ha elnéz melletted, feletted, ha közömbösen néz rád, az nagyon fáj.

Hol kezdjük? Önmagunknál! Az alap, ahonnan elindulhatunk, önmagunk szeretete. „Szeresd felebarátodat, mint önmagaddat...” – tanítja Jézus is. Az önszeretet a mások iránt érzett szeretet előfeltétele. Aki nem szereti önmagát, másokat is képtelen szeretni.

Tehát, szeresd önmagad, hogy másokat is szerethess!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése