2010. augusztus 23., hétfő

Csécs Márton Lőrinc: Na, mi a te "dolgad"?

2010. 08. 19.

Na, mi a te "dolgad"?

Csécs Márton Lőrinc


Kicsi barátam! Ne aggódjá’! A világ így működik. Sajnas. S nem csak „világi” szinten. Ilyen az ember. Jobb, ha hallgat! Én mondam neked. A csend a leghangasabb beszéd errefelé, de lehet mindenütt az. Gondolam mindenkinek, aki ember, kettő füle s egy szája van. Mindenhol. S nem véletlenül! Erre mérget vehetsz!
A kutyák mindég ugatni fognak, s ha kapnak egy csontat, azt mindig megrágják; s ha egy csepp hús is van rajta, akkor elég hosszú ideig elvannak vele. Na, de mondam: semmi pánik, vagy ha így jobban érted: cheer up! Don’t worry, be happy! Esküvőkkel, s keresztelőkkel egy időben mindég lesznek temetések. És fordítva. Jól tudad, nem kell mondjam se’ neked, se’ azaknak akiknek leírad, mit mondtam neked álmadban. 
Tudad, az erős kutya eszik mindig a legtöbbet, s annak van a magasságas igaza, aki nagyszájjal felvállalja azt, amit egy csoport hisz, vall, gondol. Nem kell állást foglalni, csak, mint Jónás – tudod a próféta –: prédikálni. Nem kell értelmezni, az emberek elvégzik ezt a munkát is. S hidd el, legalább két igazság – hol nagyobb, hol kisebb keservvel – mindég kisiklik a világra. S nem tudad azt mondani, hogy ez nincs így. Ha nálunk éjszaka, túloldalt napsütésben fürdik a világ. Ha mi ünnepelünk, odaát gyászalnak. Ez így van rendjén!
Na, mi a te dolgad? Csereg az órád barátam. Kelj fel és … élj. Azaz ÉLJ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése