2010. augusztus 31., kedd

Székely Kinga Réka: A hely szelleme

2010. 08. 31. Székely Kinga Réka A hely szelleme







Minden helynek van szellemisége. A mellékhelyiségek is rendelkeznek ilyesmivel. A szellem tisztasága avagy zagyvasága megmutatkozik a helyet alkotó formákban és a helyet uraló tevékenységben.

A szükséges kis- és nagydolog elvégzése egy intim helyen a legkényelmesebb. Nyilván kukoricaföldek szélében, útmenti bokor aljában is elvégezzük, ha muszáj. A vécé, előkelőbb megfogalmazással a „toilet” mégiscsak a legkényelmesebb. Lenne. Kellene lennie.

Én mindig kiábrándulok az emberi nemből amikor egy olyan „megkönnyebbülési gugoldába” tévedek be, amely felsorolhatatlan színű, formájú, kimondhatatlan bűzű emberi bélsárral van kicifrázva.

Nyaralni voltunk itthoni tájakon. Vendéglők, üzletek, sátorhelyek, benzinkutak intim helyeit is meg kellett látogatnunk. Mi más következhetett e nyaralásból, minthogy megint kiábrándultam az emberi nemből?!

Ha tehetném beállnék vécés néninek. Na, nem olyannak, akinek odamordulnak a jól öltözött vendégek, s megvető arcfitymálással dobják oda az 50 banit a tányérba. A nagy tervem az volna, hogy mielőtt a vendég otthagyva mocskát elosonhatna, bezárnám a külső ajtót, aztán szépen leellenőrizném, hogy mit hagyott ott, és ha valamit tényleg otthagyott, kedvesen visszahívnám, hogy takarítsa el maga után. Ha kedvesen nem menne, akkor kedv nélkül ösztökélném.

A madarat a tolláról, az embert a barátjáról ismerhetjük meg, mondja a népi bölcsesség. Remélem, hogy nem veszi senki zokon, ha hozzáteszem: az embert arról is megismerhetjük, hogy mit hagy maga után egy intim helyen. Hogy tovább folytassam az idézgetést, hát egy régi film címe így hangzik: Ne nézz vissza haraggal. Ebben a filmben beteljesületlen szerelem lángjai emésztik a főhőst, s hogy a lángok teljesen el ne emésszék, azt a jó tanácsot kapja egy bölcs öreg embertől, hogy ne nézzen vissza haraggal a szerelmével eltöltött időre, mert az nem elpocsékolt idő.

Lelki szemeim előtt új feliratozást látok minden belső WC-ajtón. Ne nézz vissza haraggal... Arra, amit otthagytál. Nem elpocsékolt idő sem a megkönnyebbülés, sem a takarítás. A hely szellemiségéhez te is hozzájárultál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése