2011. február 1., kedd

Szabó Előd: Szeretsz-e?

2011. 02. 01. Szeretsz-e? Szabó Előd

Hozzászólások az erdely.ma oldalon, a szöveg alatt.

János evangéliuma Jézus és Simon Péter, a tanítvány, a kőszikla között lezajlott megrázó beszélgetéséről számol be. A Mester háromszor kérdezi meg egymás után tanítványától, hogy szereti-e őt, míg végül Péter elkeseredik, mert azt gondolja, hogy Jézus kételkedik ragaszkodásában.

Közösségünk elmúlt évi életére tekintve megint csak azt kellett tapasztaljuk, hogy azok vitték a közösség terhét a vállukon, akik nem elégedtek meg azzal, hogy egyszer – esetleg a konfirmálás alkalmával – nyilvánítsák ki a gyülekezethez, az egyházhoz való ragaszkodásukat, hanem ismételten, minden adandó alkalommal akartak válaszolni a kérdésre, akartak tanúskodni a közösség iránti szeretetükről.

Emberi kapcsolataink is éheznek erre a folyamatosságra. Hitvestárs a hitvestársnak, szülő a gyermeknek, gyermek a szülőnek, testvér a testvérnek, barát a barátnak – egyszer, kétszer, háromszor, számtalanszor kell elmondja, kinyilvánítsa szeretetét. Mint ahogy kenyeret sem egyszer eszünk életünkben, úgy a lélek is éhezi naponta a maga táplálékát. A szeretet nem egy időponthoz, egy eseményhez köthető, lezárt fogalom, hanem egy folyamatos, soha el nem múló érzés.

Mintha Jézusnak tanítványától való búcsúzása alkalmával csupán három kérdés adatott volna, s ő mégis mindháromszor ugyanazt kérdezte. Ugyanazt, mert ez a legfontosabb kérdés, talán az egyetlen, melynek megválaszolása után minden kérdésre lehet választ találni, s minden gondot meg lehet oldani: szeretsz-e engem? Szeretjük-e egymást?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése