2012. augusztus 17., péntek

Gál Zoltán: Ki a felelős?

2012. 08. 17.     Ki a felelős?     Gál Zoltán    

Sas József humorista jegyezte meg valamikor a 90-es évek elején, hogy az emberek évszázadok óta űznek egy játékot, melynek a címe: Ki a felelős? A játék a „nem táplálom a tehenemet, vesszen oda a másiké is” módszerére épül. Így sokkal egyszerűbb elterelni a figyelmet, és máshol keresni a hibát, mint ahol az valójában van.

Sokkal jobb keresni egy közös célt, vagy közös ellenséget, akit lehet korlátlanul földbe tiporni és megalázni, mert talán az majd elfeledteti velünk, hogy mekkora is valójában a körülöttünk levő sártenger.

Azonban ez sem új keletű. Valamikor régen egy ácsmester fia volt ugyanilyen célkeresztben. Hiába hirdette, hogy „Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.” (Mt 7,7) valamint azt, hogy „amint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképpen cselekedjetek azokkal” (Lk 6,31), voltak, akik csak a rosszindulatot feltételezték, és valahol a szívük legmélyén talán féltek is tőle. Ez az ember őszinte és hiteles tudott maradni a végsőkig. Ő nem a mások bemocskolása árán akarta magát tisztára mosni, hanem példájával egy olyan követendő életmódot állított elénk, amely évezredek során is mérföldkő maradt.

Talán változott a világ és sok minden más lett azóta. Másként alakult az élet és fejlődött az emberiség. Azonban megmaradt az ujjal mutogatás, és az örökölt sztereotípia: „aki nincs velünk, az ellenünk van.” Bizony, olykor kísértenek a múlt árnyai!

Tudja-e kedves olvasó, hogy ki a felelős a mohácsi veszedelemért? A Csele-patak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése