2012. december 1., szombat

Dimény József: Gazdálkodni az idővel

2012. 12. 01. Gazdálkodni az idővel Dimény József
Mióta megsűrűsödtek a teendőim, egyre többet gondolkodom azon, hogy használjam fel minél értékesebben az időmet.
Vannak napjaim, amikor sikerül az események egymásutániságának az irányítása, és a nap végén elégedetten nyugtázom, hogy nem telt el hiába az idő. Egy-egy stresszes nap után rádöbbenek, hogy a feszültség oka a betervezett időkeret csúszása, melynek következtében elveszítem az irányítást a történések felett.
Ismerek embereket, akik nagyon elfoglaltak, és mégis sok mindenre van idejük, mert nagyon jól tudnak gazdálkodni az idővel. Egy nap mindenkinek 24 órából áll. Hogyan tudom ezt jobban kihasználni, hogy elégedettebb, boldogabb, sikeresebb legyek?
Bryan Tracy a téma nagy ismerője azt tanítja, hogy a jó időfelhasználás kulcsa az önfegyelem és az önuralom. Igyekszem megfogadni a tanácsát miszerint minden napra készítsük el a teendők listáját. Még előző este megtervezem a következő napot, és ami a lényeg, felállítom a fontossági sorrendet. Ha van tíz tennivalóm egy nap, biztos van kettő, ami nagyon fontos. Arra odafigyelek, hogy ez mindenképpen megtörténjen. A fontossági sorrendet a következőképpen állítom fel:
a). első legfontosabb feladat: mindenképpen elvégezni
b). második legfontosabb feladat: jó elvégezni
c). nem túl fontos feladat: elvégzem, ha marad idő
d). átruházható feladat: nekem kell mindent végezni?
e). törlendő feladat: nem kell elvégezni
Amikor sikerül felállítanom a helyes sorrendet, és be is tudom tartani, és a lényeges dolgokkal foglalkozom, sokkal eredményesebb a napom.
Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, ismerjük az apostoli figyelmeztetést: „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt…” (Ef 5,15–16)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése