2012. december 11., kedd

Máthé Sándor: Angyalok társaságában

2012. 12. 11. Angyalok társaságában Máthé Sándor
Milyen jó volna örökké gyermek maradni. De még jobb volna arra nevelni gyermekeinket, hogy felnőttként is őrizzék meg a gyermeki látásmódot, a világra való rácsodálkozást. Felnőttként is úgy kellene meglátni a dolgokat, ahogy a kis gyerek látja, például az angyalokat: csodálatosnak, lenyűgözőnek, hatalmasnak, kicsit titokzatosnak, és mégis gyönyörűnek.
Mert karácsony közeledik, most szeretnék az angyaloknál maradni, és szólni róluk, talán egy kicsit másként, ugyanis angyalokkal nemcsak képzeletben lehet találkozni, hanem a valóságban is.
Ezt tapasztalják gyermekeink minden karácsonykor, s mindazok, akik még hisznek bennük.
Kik az angyalok, mikor, miért és hogyan jelennek meg?
A Bibliában olvashatunk olyan történeteket, amelyben angyalok tűnnek fel. Tulajdonképpen bibliai ismereteik alapján beszélnek az emberek angyalokról: elképzelik, leírják, lefestik őket, sokszor egészen gyönyörűen, de többnyire messze elrugaszkodva attól, amiről az eredeti történetek szólnak.  Annak ellenére, hogy a bibliai angyaloknak férfinevük van: Mihály, Gábor, Rafael, mégis inkább szép, fiatal, szárnyas nőkként ábrázolják őket.
A teológusok szerint az angyal szó eredeti jelentése küldött, követ, hírvivő. Eszerint az angyalok lényege az üzenet, melyet közvetítenek. A többi mellékes.
A mindennapi szóhasználatunkban is megjelenik az angyal: Angyal vagy mondjuk, ha váratlan segítséget, támogatást kapunk. Saját gyerekeiknek, unokáinknak azt mondjuk, még akkor is, ha már rég kinőttünk az angyal-világból, hogy „az angyalka hozza az ajándékot, a karácsonyfát.”
A Biblia az angyalokkal kapcsolatosan elsősorban találkozásokról beszél, amikor a meglátogatott személy felismeri, hogy üzenetet kapott. Az angyal, mihelyt az üzenetet átadta, elmegy, eltávozik: Máriától is eltávozott. A Jézus születését hirdető sereg is visszatért a pásztoroktól a mennybe. Ennek ellenére minden történetből kisugárzik az öröm: jó angyalok társaságában lenni.
Reméljük, hogy mindannyiunk életében eljön egyszer az angyali látogatás ideje, s az egész életre szóló találkozás lesz, és mi megértjük az általuk közvetített üzenetet.
Reméljük, hogy leghamarább az eljövendő karácsonykor találkozunk velük.
Adja Isten, hogy így legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése