2010. december 26., vasárnap

Lakatos Csilla: Karácsonyi feladat

2010.12.26. Lakatos Csilla Karácsonyi feladat


Mindig szívdobogtató pillanat az, amikor a családban hírül adják, hogy megszületett a gyermek. A bejelentés mindig csodálatot vált ki, bármennyire természetes jelenség az, hogy ember születik ezen a világon. Meg tudják határozni, hogy körülbelül hány ezer élet indul el percenként a Földön, és mégis mindegyik egyedülálló, Isten teremtő munkájának csodája.

Jézus születése olyan esemény volt az emberiség történelmében, amelyet még évszázadok és évezredek múltán is újságolunk, a Föld minden nyelvén adjuk tovább egymásnak az angyali szózatot: „Született néktek ma a Megtartó!” Ki gondolta volna, hogy ennek a gyermeknek a születése ilyen nagy fordulatot jelent a világ történelmében, az emberiség életében? Ki gondolta volna akkor, hogy annak a gyermeknek a születése napján, még évezredek múlva is, százmilliók fognak lélekben a jászolbölcső mellé letelepedni, és szívük valami rég sóvárgott melegséggel telik meg, ha felcsendül ajkukon a karácsonyi ének? Ki gondolta volna, hogy annak a gyermeknek a születése nem egyszerű esemény, hanem valami véget nem érő áradása az isteni szeretetnek, s új, isteni életet szül minden lélekben, amely befogadja?

Ezt a gyermeket a keresztény egyház ma is jászolba, a Te szívedbe helyezi. Vajon ez a gyermek megtisztítja-e lelkedet, lecsendesíti-e indulataidat? Az ő életéből fény árad-e szívedbe? Felenged-e rideg konokságod? Elfogadod-e? Rámosolyogsz-e? Megtanulsz-e tőle szeretni?

Karácsonyról-karácsonyra elődbe áll, hozzád érkezik ez a feladat a születésről szóló angyali bejelentésben. Adja Isten, hogy ezen a karácsonyon eleget tudjunk tenni e feladatnak, át tudjuk magunkat engedni az ünnep csodájának. Mert igazi karácsonya csak annak lehet és van, akiben az isteni gyermek megszületett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése