2011. március 26., szombat

Dimény József : Édes vagy romlott?

2011. 03. 23 Édes vagy romlott? Dimény József

A Sion hegyén van a „Mária elszenderülése” bazilika. Csodálatos akusztikája van. A kriptában fekvő Mária-szobor mellett egy oltárt találtunk, amelyen ez áll: MAGYARORSZÁG KEGYES HÓDOLATA. Az oltár márványból van építve, fölötte mozaikból kirakott kép, melyen jobb felől István király és Imre herceg, bal felől László király és Erzsébet, középen pedig Mária ül egy trónuson a gyermek Jézussal az ölében.

Az oltáron három nagyon díszes kép is van az első vértanúkról. Középen Simon és Taddeus, jobbról István, balról pedig Péter. Az oltár alsó részén több koszorút és nemzeti színű szalagot láttunk elhelyezve, mellette márványba vésve a következő szöveg áll:

„Boldog asszony anyánk, Régi nagy patrónánk!

Nagy ínségben lévén, Így szólít meg hazánk:

Magyarországról, Romlott hazánkról

Ne feledkezzél meg Szegény magyarokról!”

Ezt az éneket még gyerekkoromból ismerem, anyai nagyszüleimtől tanultam, akik romai katolikusként úgy ismerték, mint régi magyar himnuszt. Hogy került ide a romlott szó? Mi így ismertük: „édes hazánkról”. Zarándok társaimat is kérdeztem, sem katolikusok, sem protestánsok nem tudtak megnyugtató választ adni. (Olyan vélemény is volt, hogy a Gyurcsány-kormány idején készítették!)

Miután hazatértünk a Szentföldről, elhatároztam, hogy utánanézek a dolognak. Kutatásaim során megtaláltam, hogy a 18. századból származik és Lancsarics Bonifác pannonhalmi szerzetes szerzeménye. Két hivatkozást is találtam bizonyítékként: az egyik a Szent István Társulat 1903-as Hitvalló imádságoskönyve, a másik pedig egy katolikus énekeskönyv 1936-ból, Harmat Artúr és Sík Sándor szerkesztésében. Mindkettőben a romlott szó szerepel. Frivaldszky János véleménye szerint a jelző az ország zivataros századaira utal, arra, hogy a történelem folyamán hányszor pusztultunk el. A romlott a 20. századra már erkölcsi értelemben is használatos lett. A katolikus püspöki kar az 1945 utáni időszakban (talán kommunista nyomásra) változtatta meg.

Nekem mindenképpen jobban tetszik az édes jelző. Úgy gondolom, a haza fogalmának nem jár le a szavatossága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése