2011. március 5., szombat

Farkas Dénes: A gomb

2011. 03. 05. A gomb Farkas Dénes

Az intézet egy U alakú zárt épületben volt. A nyitott oldalát a Malomárok zárta, mintegy 10–12 méter szélességével, melyben kristálytiszta víz szaladt át a városon. Mélysége jó térdig érő lehetett, benne apró halacskákkal. Normális esetben az épületbe be-kijárni csak a főkapun lehetett, amely a térre nyílt. Az egész épülettestnek a portálja, kapualj, folyosók, termek, tablók, udvar, könyvtár egy olyan méltóságot kölcsönzött, amely páratlan volt a maga nemében.

Bent kellő szigorúság volt. Kellett is, mert az ' 56-os magyarországi események hullámverése tucatjával sodorta börtönbe a hallgatóit és professzorait egyaránt. Hol tudomásul vettük a szigort, hol méltatlannak tartottuk azt, hogy este 10 órakor kaput zárnak, amikor még világos van, és kimenőt is kell kérni, pedig mi már felnőttek vagyunk. Ma hálával gondolok egykori nagynevű rektorainkra, akik féltették a sokszor forrófejű diákokat, akik közt voltunk megfigyeltek és megfigyelők egyaránt.

Este, a kapu zárása után csengetni kellett, és jött Mihály, mert nála volt „a kulcsok hatalma”. Kattant a zár, és egy lej kapuspénz ellenében beengedett. (Abban az időben egy vajaskifli 0,80 lej volt.)

A '60-as évek elején bevezetett a Román Nemzeti Bank egy újabb fémpénzt 3 lejes címlettel, amelyik méretében jóval nagyobb volt az egylejesnél. Kissé kapatosan érkeztünk haza a sörkertből, és az egyik barátunk szembenézett a kapussal, és azt mondta: Hallgasson ide, Mihály! – közben kellő vehemenciával lecsavart a nagykabátjáról egy gombot – Pénzem nincs, de itt van egy nagykabátgomb, és maga adjon vissza a „lájbijáról” (akkor még a cipzáras nadrágot sem ismerték).

Ez a poén sokáig fennmaradt, és az akkori új 3 lejes értékét, sorsát valóban kipellengérezte. A milliós világot keményebb „nájlonpénz” váltotta fel, melynek fémtöredéke nem ér meg egy vajaskiflit, amelyben lehet, hogy vaj sincs.

Perselybontások alkalmával gyakran találtunk az „adomány-ládákban” hajtűt, nyugdíjszelvényt, apró gombokat is. Ezeket látva el-eltűnődtem azon, hogy ezeket a gombokat vajon honnan szakították, hiszen cipzáras lett az egész világ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése