2011. március 15., kedd

Székely Kinga Réka: A legyőzhetetlen

2011. 03. 15. A legyőzhetetlen Székely Kinga Réka

A harc örökkévaló. Nyugalom csak a sírban van, de ott is csak a csontoknak. Ami nem csont és nem hús, hanem valami más – lélek, szellem, eszme, erő –soha meg nem szűnik küzdeni.

A katonák meghalnak, piros vérük mossa a földet. A mártírok máglyán elégnek, tömlöcökben megnyuvadnak. A jó küzd az ellen, aki rossz. A harc szertartásos mozzanattá, mitikus jelképpé magasztosul, hisz a rossz is jó volt egykoron, csak kiveszett belőle (vajon miért avagy mitől?) a Teremtő iránti alázat.

1990. március 15-én és 16-án néhány gyertya égett a kobátfalvi templom alacsony kőkerítésén. Minek azok a gyertyák? – kérdeztem én. Köszönet a hősöknek, az 1848-asoknak és a mostaniaknak; és bátorítás az utódoknak – volt a válasz.

Ám, hogy lehet megköszönni azt, amiről nem is tudjuk, hogy van?! És lehet-e a félelem nyűgében önazonosságot építeni? Amikor rájövünk arra, hogy minket becsaptak, előlünk valamit eltitkoltak, hamisságokkal elárasztottak – felháborodunk. Milyen gyalázatos, hogy a kommunizmusban felnövő nemzedékektől 1848 eszmeisége el volt lopva! Milyen gyalázatos, hogy húsz év kellett ahhoz, hogy a marosvásárhelyi fekete március tényeit megismerjük. Milyen megalázó, hogy huszárok és egyszerű emberek ezrei haltak meg a mi szabadságunkért is, és mi szinte elfelejtettük őket. És mégis van feltámadás, újrakezdés, remény.

A tavaszi hólé csörgedezve futtatja patakok és árkok medreiben az ember által felelőtlenül eldobott szemetet. Törött nejlontál és lyukas gumicsizma között kandikál szerényen a szűzies hóvirág. A barka bársonyos, önfeláldozóan nyeli el mérgező füstjeinket. A minden tavasszal feltámadó élet úgy küzd szennyeinkkel, mint ahogy öntudatunk küzd tudatlanságainkkal.

A harc örökkévaló. Az emlékezés a feledéssel, a hóvirág a növekvő szeméttel, az önazonosság az asszimilációval, a szabad lélek a leigázóval folytonosan küzd.

Ami küzdelmeinknek értelmet ad, ami arra ösztönöz, hogy áldozatot is hozzunk, az a szent meggyőződés, hogy a jó legyőzhetetlen, a szabadság iránti vágy legyőzhetetlen, mert Istentől származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése