2011. május 18., szerda

Buzogány-Csoma Csilla: Neked mi a véleményed?

2011. 05. 18. Neked mi a véleményed? Buzogány-Csoma Csilla

Esti mese ideje van. Az utóbbi három este alkalmával Méhes György Az a borzasztó Doktor Brrr című meséjét kellett újra meg újra elmondani.

Ez a Dr. Brrr egy manó, aki a jégszekrényben lakik, hóköpenyeget visel, és jégcsapból van a szakálla. Amikor eljön az éjszaka, és a család tagjai mind lefekszenek, Dr. Brrr körútra indul. Sorra kóstolja a lekváros üvegeket, mézesbödönöket, és ha valakinek kikandikál a lába a paplan alól, ő ráfúj, hogy félálomban behúzzák lábukat a jéghideg lehelet elől.

Akkor kezdődött a baj, amikor egyik gyerek nem rakta el a cipőjét, a másik a játékait, könyveit. Szanaszét hagyták, mert álmosak voltak, lusták, és Dr. Brrr semmit sem sejtve arra csoszogott, megbotlott és elvágódott azokon. A mérges kis manó elhatározta, hogy megkeseríti életüket, és mindent, amit rendetlenül talál, összeszed és eltüntet. Mikor legutóbbi alkalommal a kislány szerteszét hagyta az iskolás könyveit, bizony elvitte. Még a táskát is, így anélkül kellett iskolába mennie, és bevallani a történteket.

Akármilyen borzasztó is Dr. Brrr, azért meglágyul a szíve, így amikor a kislány hazajött az iskolából, az asztalon találta a táskáját, tetejébe tűzve egy cédula: Most ez egyszer még megkegyelmezek. Dr. Brrr.

Mintha önmagunkat hallanánk, mi, szülök. Ha nem is ebben a formában, de néhanapján vagy talán túl gyakran is, de elhagyja ajkunkat a „most ez egyszer még...” megfogalmazás. Ha következetesek vagyunk, legközelebbi alkalommal „nem engedünk a huszonegyből”, ha mégis, akkor semmi értelme ezt hangoztatni – mondják a szakavatottak.

Nem egyszer, nem kétszer, nem is tudnám megmondani, hányszor esik meg velünk is, hogy szerető – és nem bosszút esküdő – Istenünk azt mondja: „most ez egyszer még...”. Nekünk mi a válaszunk az Ő szavaira? Legyintünk, akár egy elkényeztetett gyermek, aki aranykalitkában él, vagy megszívleljük Atyánk szavát és aszerint élünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése