2011. május 31., kedd

Dimény József: Az élet törvényei: 1. A változás

2011. 05. 31. Az élet törvényei: 1. A változás Dimény József

Minden ember egyszeri és megismételhetetlen csoda. Isten úgy teremtett bennünket, hogy senkivel sem vagyunk azonosak. 1:50 billióhoz az esély, hogy valaha is létezett, vagy létezni fog valaki, aki épp olyan, mint mi vagyunk. Eszerint mindannyiunknak különleges élete kellene legyen! Miért van mégis az, hogy egyes emberek jobbon eligazodnak, jobban érvényesülnek a világban, mint mások? Látok embereket, akik kevés iskolával is jól boldogulnak. Mások két-három diplomával rendelkeznek, mégis eltévednek az élet „útvesztőjében”. Mit kell tudni ahhoz, hogy életutunk jól alakuljon? Sokan foglalkoztak már a „siker lélektanával”.

E kérdés nagy ismerője, Bryan Tracy – aki éveket töltött sikeres emberek tanulmányozásával – megállapítja: az intelligencia nem más, mint alkalmazkodóképesség az élet különböző helyzeteihez. Meggyőződése szerint az életet különböző lelki törvények irányítják. Akik ezt felismerik, és aszerint élnek, azoknak sokkal könnyebb az életük, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, sikeresebbek. Olyan törvényszerűségek ezek, mint a gravitáció. Mindegy, hogy ismerjük-e, hiszünk-e benne, elfogadjuk-e, szeretjük-e? Ugyanúgy működik mindenhol.

A 7 lelki törvény közülük az első: a változás törvénye.

Az élet örökös változás, a születéstől kezdődően. A csecsemő, változik, elkezd önállósulni, kimondja az első szavakat, megteszi az első lépéseket, ifjúvá serdül, felnő, családot alapít, gyereket nevel, megöregszik, és végül meghal. Az emberben benne van a vágy, a törekvés az állandóságra, a biztonságra. Illúzió az, hogy de jó lenne, ha semmi sem változna. Most jól megy minden, bárcsak így maradna („de jó lenne mindig 20 évesnek lenni”). A virágok is, nőnek bimbóznak, virulnak és elhervadnak. Csak a művirágok nem hervadnak el, de azok nem is élnek! Életünk folyamatos változás, ezt el kell tudni fogadni, és örülni minden napnak, minden percnek, mert soha nem tér vissza.

Isten nem teremtette tökéletesnek ezt a világot. A szabad akarat által lehetőséget ad a változásra és tökéletesedésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése