2010. november 6., szombat

Lakatos Sándor: Merre jársz, Vitéz?

2010. 11. 06. Lakatos Sándor Merre jársz, Vitéz?

Makó és Jeruzsálem több ezer kilométerre fekszik egymástól. Két egymástól nagyon különböző közösség lakóhelye. Mintha a világ két végletéről, szegletéről szólna a közismert mondás: Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Pedig inkább egy erkölcsi ellentmondásról szól ez, mintsem a térbeli távolságról. A mondásbeli Makó kifejezés ugyanis nem a jól ismert csonka-magyarországi települést nevezi meg, hanem egy XIII. századi keresztes lovag neve.




Keresztes lovagA monda szerint II. András magyar királynak (Kr.u. 1205–1235) volt egy Makó nevű vitéze, aki keresztes lovagként, a király megbízásából a Szentföld védelmére sietett. Makó vitéz azonban mély keresztény hite ellenére is iszákos ember volt. Egy alkalommal alkoholos mámorából felocsúdva, egy pillanatra azt hitte, hogy már Jeruzsálemben van, pedig csak egy dalmáciai lehorgonyzott hajó fenekében pihente szeszes fáradalmait. Vélhetőleg így született a mondás.

„Mit ér a cím? Mit a pénzed / S az a híres becsület? / Ha derűs a perc s az élet, / Hogyan és hol egyre megy.” – énekli önfeledten Robert Burns Vidám koldusok című versciklusában a bukott hadfi, valahol mélyen az éjszakai kocsmafüstben.

Gyakran tévelyedünk el útjainkon. Nagyokat álmodunk, megváltó terveket szövünk, aztán időről időre az élet megmutatja, hogy az igazi megvalósítások az élet legapróbb dolgaiban rejlenek, és ha az apró dolgokban kudarcot vallunk, álmaink nevetségessé válnak. Ettől mentsen meg minket az Isten!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése