2010. november 16., kedd

Máthé Sándor: Hová tartozol? Kié vagy?

2010. 11. 16. Máthé Sándor Hová tartozol? Kié vagy?

Lehet, hogy költőien hatnak a címben megfogalmazott kérdések, de szerintem nagyon fontosak. Még fontosabbak a kérdésekre adott válaszok. Gyermekkoromból emlékszem, hogy nyári, kora őszi vasárnap délutánokon faluhelyen az idős emberek kiültek a ház előtti padra. Főleg a szomszédok gyűltek össze, de néha az arra járók is csatlakoztak a beszélgetéshez. Minket, gyermekeket is sokszor odavitt a kíváncsiság, s ilyenkor egy-egy idős bácsi vagy néni megsimogatta fejünket, megcirógatta arcunkat, miközben ránk kérdeztek: Hát te kié vagy?

A legtöbb esetben szégyenlősen megmondtuk apánk vagy anyánk nevét, de volt eset, hogy válaszra se méltattuk a kérdést, elszaladtunk a többi kíváncsiskodóval együtt, hogy folytassuk játékunkat. Akkor, gyermekfejjel, nem tulajdonítottunk különösebb fontosságot a kérdésnek, s a kérdésre adandó válasznak sem.

Az utóbbi időben többször kapom rajta magam, hogy szülőfalumban járva ugyanazt teszem, mint azok a régi jó öregek. Különösen a gyermekeket, de a fiatalok nagy részét sem ismerem, így hát rékérdezek én is egyikre-másikra: Hát te kié vagy? A valamikori kapcsolatokat, talán éppen akkori önmagamat, a gyermeket keresem. Hova is tartozom? Kié vagyok? Tart-e még számon valaki abban a közösségben? Jelent-e bármit is nekem ez a kötődés? Nehéz kérdések. Megpróbálok legalább önmagamnak válaszolni. Ha hasonló kérdéseid, kétségeid vannak, te is próbálj meg válaszolni, bár önmagadnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése