2012. március 29., csütörtök

Bartha Mária Zsuzsánna: Fényszennyezés

2012. 03. 29. Fényszennyezés Bartha Mária Zsuzsánna

Megdöbbenéssel olvasom, hogy védetté válik a csillagos égbolt látványa tiszta időben. Mert a mesterségesen előállított fénnyel is lehet szennyezni környezetünket. Ez megzavarja az élővilágot, beleértve az embert is.
Ha valami, akkor a fény fogalma egyértelmüen pozitív a vallásos szótárban. Mind a fény felé törekszünk és kerüljük a sötétséget. „A test lámpása a szem. Ha azért a te szemed tiszta, a te egész tested világos lesz. Ha pedig a te szemed gonosz, a te egész tested sötét lesz. Ha azért a benned levő világosság sötétség: mekkora akkor a sötétség?” – ezt tanítja Jézus. A tisztasághoz a világosságot, a gonoszsághoz a sötétséget társítja – nyilván lelki értelemben. Talán lelki szegényedésünk az oka, de fizikai síkra hozzuk a fényt, és éppen ezzel szennyezünk.
Mintha nem is akarnánk a természet törvényei szerinti megnyugvásban, pihenésben – ha úgy tetszik sötétségben – részt venni. Inkább világításba borítunk mindent, eget és földet, hogy az a belső világosság helyett is működjön. De sajnos így nem az igazi, csak szennyez és zavar, mint az örökös neonfény a cellában a rabokat.
Böjt idején magunkhoz kell ölelnünk a sötétséget, a gyengeségeinket, a megkísértéseinket is. A sötétben megnyugszunk, kipihenjük magunkat, lelkünk és testünk is felkészül a nappalra. A lélekben születő fény engedi meglátni tiszta időben a csillagos eget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése