2012. március 27., kedd

Sipos Mónika Rebeka: Szépséges törvények

2012. 03. 27. Szépséges törvények Sipos Mónika Rebeka

A Fitos-hegy lábánál lassan ébredezik a tavasz. Sürgettem volna, ha lehet, hogy a napsugár erősödő melegével egyszerre tűnjön el a fehér, vastag hótakaró. Pedig az is szép volt, nyugtázom magamban. Aztán lassan még egyszer elismétlem gondolatban: mindennek megvan a maga ideje. Már nem csak a fehér színt látom, ami kezd részeire bomlani. A színek kezdenek életre kelni és gyönyörködtetni. Milyen jó volna a szépséget mindig meglátni! És a szépet mindig szépnek látni!

A madáretető már magányosan ringatózik a tornácon, pedig nemrég még túlélő eleséggel volt megrakva, s a diófáról bátran szállt alá seregestől a veréb, a cinke, a csuk, a szajkó, a harkály. Most már visszatért „vándortársaikkal” vannak elfoglalva, hajnaltól késő estig vidám dallal kedveskednek egymásnak és nekünk.
Talán nekik is köszönhető, hogy a természet érzékeny folyamataiba egy kicsit jobban be tudtam kukkantani, nemcsak szemmel, hanem szívvel is. S ahogy a tornácon élvezem a napsugár simogatását, és várom a tavasz mámorát, úgy várom, hogy a déli nap melege, a tavasz illata „próbarepülésre” hívja az oly sokat kaptárban kuksoló, dolgos méheket is. De várhatom… A szomorú valóság az, hogy már csak találgatni tudom, hogy a színeiben oly szép pompázatos zöld vagy piros harkály volt-e a gyilkos ellenség, vagy mindkettő?
A természetnek megvan a maga törvénye, amibe jó, ha csak bekukkantani tudunk. A túlélésnek is megvan a maga törvénye. A méheknek a harkály, a harkálynak a karvaly, a karvalynak a héja az ellensége. S az embernek az ember. Nekünk is megvannak a törvényeink, a szokásaink, a túlélési ösztöneink. Az emberiség tavasza, a mi újjászületésünk abban rejlik, ha a mindennapok harcában nem ellenségként, vetélytársként, hanem embertársként tekintünk egymásra, s így próbáljuk széppé varázsolni Istentől kapott földi életünket. Ehhez azonban szükséges, hogy ne csak szemünkkel, hanem szívünkkel is lássunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése