2012. március 1., csütörtök

Gál Zoltán: Meseautó adományba

2012. 03. 01. Meseautó adományba Gál Zoltán

Az állam elkobzott autókkal kedveskedik egyházi intézményeknek. Így került sor arra is, hogy a Szeben megyei Körpödön az egyik kolostor apácái is átvehették e csekély „figyelmességet”: egy Audi A6-os személygépkocsit. Persze csupán azért fogadták el a lelkes ajándékot, mert jó állapotban van, és nem is fogyaszt túl sokat. Mert ugye, nálunk felé „szegény az eklézsia, s a pap a harangozó”. Aztán egy ilyen kis csekélység sokat segít majd a rászorult apácákon, akik sokak lelki üdvéért fáradoznak naponta.

Gondolom, hogy majd a rend éber őrei is elcsodálkoznak, amikor egy közúti ellenőrzés alkalmával egy apáca tekeri le a luxuskocsi ablakát, és elmagyarázza, hogy szegény sorsú testvéreihez igyekszik, lelki támaszt nyújtani.

Persze az irigység nem jó tanácsadó. Amúgy sem lenne amiből egy ilyen autót naponta tankolni, vagy éppen adóját és a különféle illetékeket fizetni.

Azonban úgy érzem, hogy Pál apostol szavai mára mintha megkoptak volna kissé: „Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.” (Gal. 3,28.) Vannak egyenlők és egyenlőbbek, vannak egyházak és egyházak. S ha kis falvainkban a templom összedől, mert nincs miből a javítás árát kikuporgatni, majd megáll a meseautó a romoknál, siető léptekkel kiszáll belőle egy serény apáca, felméri a terepet, és lesz rögtön új templom. Falai a régit olvasztják magukba, teteje hagymakupolás, és egykori falait téglánként hordják ki a régi nyelvet nem értő szorgos építők.

Már láttunk ilyent… S ha nem vagyunk eléggé óvatosak, még fogunk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése