2012. március 11., vasárnap

Dimény József : Dudálj, ha boldog vagy!

2012. 03. 10. Dudálj, ha boldog vagy! Dimény József

A Panaszmentes világ című könyvben van egy nagyszerű történet. Egy házaspárról szól, akik az óceán partján közel laktak ahhoz a helyhez, ahová nyaralni jártak az emberek. Az asszony nagybeteg lett, egész nap egyedül ült a szobájában és állandóan a betegségére gondolt. A férjnek egy nagyszerű ötlete támadt. Kertjük végébe, a főút mellé kitett egy táblát: Dudálj, ha boldog vagy! Eleinte ritkán, majd egyre sűrűbben hangzott fel az autók dudája. A beteg asszony a szobájában egyre többször feledkezett meg a betegségéről, és elképzelte a családokat, amint boldogok, mert nyaralni mennek. Történeteket talált ki róluk, és teljesen megfeledkezett saját helyzetéről. Férje ezzel a felirattal az életét néhány évvel meghosszabbította.

Egy-egy gyógyíthatatlan betegség, fiatalon bekövetkezett haláleset rádöbbent arra, hogy értékelni kell az életet, annak minden napját, minden óráját, minden percét. Az élet így is, úgy is eltelik, panaszkodhatunk helyzetekre, körülményekre, emberekre, de ha visszatekintünk a megtett életútra, igazából azok a pillanatok, percek, órák maradnak értékesek, amikor boldogok voltunk.

A boldogság ritkán jön magától, legtöbbször meg kell teremteni a feltételeit, és kis trükkökkel figyelmeztetni kell magunkat, hogy el ne feledkezzünk róla. A mi családunkban nagy élmény a nyaralás. Mindenki vidám, időnként szinuszosan kanyargunk az út egyik oldaláról a másikra, és hosszasan dudálunk. Nem mindig értik a szembe jövők, de ez minket nem zavar. Elgondolkodtam, miért csak ekkor vagyunk boldogok? Elég sokat utazunk év közben is, de olyankor nem ugyanezt érezzük és a szembe jövő autósról sem tudjuk, hogy mikor boldog valamiért. Jó lenne kitalálni egy egyezményes jelet a boldogság kifejezésére. Már az is jó érzéssel töltene el, ha tudnánk másokról, hogy boldogok valamiért. Ha több boldog emberrel találkoznánk, mi is jobb kedvre derülnénk, és elfelednénk napi bosszúságainkat, mint a beteg asszony a fent idézett történetben.

Addig is amíg megszületik boldogságkijelző, ne csak akkor használd a hangjelzést, ha bevágnak eléd az úton, hanem: dudálj, ha boldog vagy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése