2012. szeptember 5., szerda

Makkai-Ilkei Ildikó: Itt születtél ezen a tájon

2012. 09. 05.     Itt születtél ezen a tájon     Makkai-Ilkei Ildikó    

„Itt születtél ezen a tájon, itt ringatott az édesanyád

Itt indultál el az útra, s itt jártad ki az iskolát

Itt élnek a barátaid és itt találtad meg szerelmedet

A nagyvilágon e kívül nincs máshol helyed.”

Bródy János és Koncz Zsuzsa dalának kezdősorai váltak a második bencédi falutalálkozó mottójává. Amikor a fiatalokkal az ünnepi műsorra készültünk, akkor találtuk ezt a dalt a világhálón, amelyet semmiképp nem hagyhattunk ki, mert szövege és dallam egyaránt megfogta a szívünket. Eldöntöttük, hogy erősítővel kihangosítjuk ezt a dalt, és mi csupán a refrént daloljuk az előadókkal:

„Ne törődj vele, hogy mit mondanak

Az vagy, akinek tartod magad

Még akkor is, ha szembe fúj a szél.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak

Az vagy, akinek tartod magad

Ne feledd el, hogy szabadnak születtél!”


Nem csak énekeltünk, hanem szétszéledtünk a háromszáz lelket számláló tömegben, akik az istentiszteletet követően összegyűltek az ez alkalomra elkészült, felavatandó székelykapu körül.

Sok pillanata felemelő volt ennek a falutalálkozónak, az istentisztelet, amikor a teljesen megtelt templomban szétnézhettem, amikor úrvacsorát oszthattunk, köztük a nemrég konfirmált legifjabb felnőtteknek, felemelő volt a sok ünnepi beszéd, a délután kulturális műsor, de szívemet leginkább az dobogtatta meg, amikor láttam és hallottam elszántan és szívből éneklő ifjaimat, amikor a dal végén megszorítottuk egymás kezét, és bezártuk dalunk. „Sose feledd, hogy szabadnak születtél!”

Hiszem és tudom, hogy a mai fiatalok is akarnak és tudnak szép dolgokat művelni, hogy ezek a dalok őket is fellelkesítik, annyira, hogy aztán ők lelkesítettek másokat. Remélem, hogy még sokszor megismétlődik ez, de nem csak nálunk. Legyen így máshol is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése