2011. augusztus 17., szerda

Máthé Sándor: Értelmes szív

2011. 08. 16. Értelmes szív Máthé Sándor

„Adj azért a te szolgádnak értelmes szívet, hogy tudjon választást tenni a jó és gonosz között.” (1Kir 3,7-9)

A hétköznapok egyszerű helyzetei választásra kényszerítenek bennünket is. A választást még nehezebbé teszik a körülmények, mert olyan korban élünk, amikor a ködösítéssel pontosan a jó és rossz közötti különbséget igyekeznek eltüntetni.

Érdemes megfigyelnünk, hogy mit nem kér Salamon. Nem kér gazdagságot, szép feleséget, azonnali győzelmet minden ellensége felett. Nem kér nagy tekintélyt és dicsőséget. Csak azt kéri Istentől, hogy tegye alkalmassá arra, amivel megbízta. Neki ez a legfontosabb.

Vajon, ha Isten minket kérdezne, nem engednénk-e a kísértésnek, s kihasználva a lehetőséget, azonnal elkezdenénk sorolni kívánságainkat? Valószínű, hogy igen. Ehelyett jobb lenne elgondolkodni: ott van-e bennünk a hála, az alázat, a bizalom? Tudjuk-e, hogy mit szeretnénk megvalósítani, mire vágyunk, vagyis mit kérjünk Istentől?

Kéréseinket, ha lehet, így fogalmazzuk meg: Uram, azt kérem, hogy azzá válhassak, akivé te akarsz formálni. Azokat tudjam boldoggá tenni, akiket reám bíztál. Te munkálkodj bennem, és Te munkálkodj általam. Adj nekem értelmes szívet!

Ez a szó: értelmes szív, vagy engedelmes szív azt jelenti: nyitott szív, halló szív. Salamon azt mondja: adjál nekem halló szívet, amelyikkel te beszélhetsz, amelyikkel szót érthetsz, amelyik érti, hogy mit mondasz. Ezt add meg nekem, Uram, az összes többit rád bízom. Nekem Te vagy a fontos és az, hogy értselek, és neked tudjak engedelmeskedni.

Isten nekünk is ezt az utat adja lehetőségként, mert csak így tölthetjük be a tőle kapott küldetésünket, így lehetünk áldássá mások számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése