2011. július 22., péntek

Nagy Adél: Mindennapi kenyér

2011. 07. 22. Mindennapi kenyér Nagy Adél

Egy filmet néztem az elmúlt napokban, amelynek az volt a címe: Utazás a mennyországba. Egy kisgyerekről szól, akinek egyetlen nagy álma van: eljutni a mennyországba, hogy viszontláthassa elvesztett szüleit. Az árvaház mostoha körülményei szökésre késztetik és első útja egy csavargóhoz vezet. Sok mindent megélnek és megtapasztalnak együtt. Kéregetésből, koldulásból tengődnek egyik napról a másikra, s bármily nehéz legyen is a mindennapinak az előteremtése, a csavargó mégis arra tanítja, hogy semmilyen körülmények között nem lophat. Csak egyetlen dolgot vehet el: a vendéglőasztalon hagyott kenyeret, mert az már nem kell senkinek, és így folytatja, mondja ki a mélyenszántó igazságot: mert életünk legnagyobb titka, hogy kenyérre mindannyiunknak szüksége van.

Kenyeret azóta fogyasztunk, amióta az ember létezik. A primitív vagy természeti ember megette a gabonamagvakat, majd miután megismerte a tüzet forró kövön megsütötte az összezúzott magvakat. Felismerte, hogy tápláló, erőt adó, jóízű táplálék. S mivel az égieknek tudta be, hogy a magvakból kenyér lett, éppen azért a kenyeret, amiképpen a tűzhelyet is, vallásos áhítattal övezte. Nekünk ma olyan természetes, hogy ott van asztalon. Az ember alapvető tápláléka a kenyér.

Hogy milyen létfontosságú a kenyér azt nap mint nap megfogalmazzuk a Jézustól tanult imádságban: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. S mennyi minden van még ebben a kérésben, mert valahányszor elmondom ott van benne a hit, hogy megkapom a mindennapi kenyeret, amely táplálék a megfáradt testnek, az éhező léleknek, valahányszor elmondom kifejezem felebaráti szeretetemet, a gondoskodásomat, mert úgy e, amikor kimondjuk, hogy add meg nekünk, akkor arra gondolok, hogy másnak is, felebarátomnak, szomszédomnak, falustársamnak, benne van a felelősség: nem ingyen kérem, hanem munkám, fáradozásom árán.

Imádkozol-e, kéred-e a mindennapi kenyeret, az érte való fáradozásnak verejtékét, áldásait? Vagy természetes, hogy ott van: boltban, pékségben, asztalon? Ugye, sokszor gondolod azt, hogy neked imádság nélkül is kijár?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése