2011. november 1., kedd

Andorkó Attila: Ismeretlen tényező(k)

2011. 10. 30. Ismeretlen tényező(k) Andorkó Attila

Valamikor talán még az elemi iskolában megtanítottak arra, hogy létezik egy ismeretlenes egyenlet. Későbbi tanulmányok során kiderült, hogy létezik több ismeretlenes is… Aztán 1995-ben megjelent egy brit együttes „X Factor” albuma, amely akkor egyik sokat hallgatott kazettám lett. Tizenöt évvel később pedig szintén a szigetországból átvett az egyik magyar kereskedelmi csatorna egy műsort, amely a zenei tehetségek felfedezését tűzte ki célul. Eddig nincs is bajom, mert ezelőtt is volt tehetségkutató verseny, csak akkor úgy hívták, hogy: Ki mit tud?, és még Radnóti verseket is szavaltak.

Minap arra lettem figyelmes, hogy a média (is), a középiskolás diákok mennyire figyelemmel követik ezt a magyar tehetségkutató műsort, „Az ismeretlen tényezőt” mennyire osztják, vagy szigorú kritika alá vetik a zsűri (mentorok) véleményét egy-egy fellépő kapcsán. Aztán az iskolából hazafelé egyik ház oldalán plakátot vettem észre: a küszöbön álló népszámlálás fontosságára hívta fel a figyelmet, főként pedig arra, hogy vállaljuk nemzeti hovatartozásunkat! Mert fontos! Nemcsak itt Erdélyben, hanem a határainkon túl is!

Gondolatom az említett műsorra kanyarodott, és azon lepődtem meg, hogy egy ilyen műsor mennyi jót, de rosszat is tehet. Ha magyar tehetségkutatásról van szó, akkor legalább énekeljenek magyarul, mert a tapasztalat az, hogy (senkit nem akarok sérteni) a sok kereskedelmi céllal készített, jó reklámmal eladott lecsót hallgatják a fiatalok, miközben megfeledkeznek a saját anyanyelvünk rendes használatáról („mizu?”, „lelki furka”, „telo” stb.)!

Ezért látnám fontosnak, hogy magyar tehetségkutatón magyarul énekeljenek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése