2011. november 3., csütörtök

Székely Kinga Réka: Hitvita vagy csak megemlékezés?

2011. 11. 03. Hitvita vagy csak megemlékezés? Székely Kinga Réka

Valahányszor eljön október 31., lelki szemeim előtt lejátszódik a hajdani történet. 1517-ben járunk, a mai Németország egyik városában, Wittenbergben. Luther Márton egyetemi tanár és prédikátor harmincnégy évesen emészti magát a tömegek félrevezetése és az egyház kapzsisága miatt. Már túl van azon, hogy bent, avagy otthon mossa a szennyest, mert a bentiek kijelentették, hogy a szennyest nem akarják kimosni.

Márton testvér fejébe tolul a vér, amikor megtudja, hogy hívei inkább gonosz szolgatársai machinációit választják, mintsem hozzá menjenek gyónni és imádkozni. A sok istentelen pap közül leginkább Johann Tetzeltől borsózik a háta, akinél nemcsak az élők bűneit megbocsátó cédulát lehet megvenni, hanem a megholtak bűneiért is megbocsátást lehet kieszközölni, pénz ellenében.

Levelet ír Albert mainzi püspöknek, mellékeli neki a 95 tételt, majd ugyanazt kiszegezi a vártemplom kapujára. Elképzelem, hogy izgatottságában még a saját körmére is ráütött, hisz tudta, hogy békés vége sose szokott lenni annak, ha valaki egy intézmény szennyesét kiteregeti.

Térjetek meg – esdekli a sok évszázados jézusi tanítást Márton testvér, de sem a papok, sem a hívek nem értik, mit vannyog, mit különcködik ez a jó húsban lévő paptanár? Hát nincs jól az élet úgy, ahogy van? Hát nem jár jól mindenki, pap és hívő egyaránt a bűnbocsátó cédula árusításával? A hívő lelkek megkönnyebbülnek, hisz bűneik megbocsáttatnak, és nem is kerül olyan drágába – ahhoz képest főként nem, hogy milyen súlyosak voltak a gonosz tettek. A papok is jól járnak, a püspökök még inkább, s a bazilika építését is tovább lehetett folytatni, dől a pénz, mint meglyukadt zsákból a gabona.

Márton testvér gyomra összeszorul, okádni kellene az erkölcstelenség ily mértékű közelfogadása láttán.

Luther Márton harmincnégy éves volt amikor kalapácsütéseire felébredt Európa. Negyvenkét évesen kötött házasságot. Életének hatvanharmadik évében tért vissza Teremtőjéhez. Igaz papja volt és maradt mindazoknak, akik a hatalom és a pénz kísértésének ellent tudtak és tudnak állni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése