2013. október 1., kedd

Dr. Ádám Attila L.: Misszionáriusok

2013. 10. 01. Misszionáriusok Dr. Ádám Attila L.
Gondolom, sokan nézik a Duna World adásait. Így lehet, hogy nem sok újat mondok, ha még egy nyár elején, pontosan  2013. július 21-én este vetített érdekes dokumentumfilmre hivatkozom. A film maga nagyon jó volt, a Pápua Új-Guineán (a sziget egy része, körülbelül fele, jelenleg Indonéziához tartozik) élő egyik bennszülött törzsről szólt. De ennek ellenére mégis elő kell hozzam a filmet, annak is egy vonatkozását.

A bennszülöttek régi vallásáról nem tudtunk meg sokat, bár a riporter igyekezett kideríteni, de már kevesen tudnak róla, még kevesebben gyakorolják. Valami meg nem határozott adar (könnyű volt megjegyezni a nevemhez hasonlító szót, de a törzs nevét sajnos nem írtam fel) nevezetű dologhoz/tárgyhoz(?) kapcsolódik, amit a kunyhóban őriztek, a törzsfőnöknél. Annyi mégis kiderült, hogy a rítusnak a disznókhoz is köze van, mert a hozzátartozó temetése után a leölt disznó csontjait és a nyilat, amit a leöléshez használtak, szintén a kunyhóban rejtik el. A bennszülöttek persze már régen áttértek katolikus vagy protestáns keresztény hitre.

A film számomra kissé megdöbbentő és idegesítő része csak most következett. Indonéz és ausztrál „misszionáriusok” érkeztek a faluba dzsipekkel: gyógyítani. Az egyik fiatalember mindjárt legutóbbi sikereit mesélte, ahol 600 (!) embert gyógyított meg egyszerre. A kézrátétel mellett, Jézus nevében, a pár másodperces ráolvasás után a gonosz szellem kiűzetett a testekből, a fájdalom is elmúlt, a hívők zavartan mosolyogtak a kamerába a kérdés után: JOBBAN VAGY MÁR?

Lehet, hogy a kereszténység egyszerűbb formában való megjelenítése hasznos lehet a természeti népek körében. Talán igen. Tudjuk, Jézus gyógyító IS volt, de ez valószínűleg már meghaladta volna az ő képességeit is.


Ki-ki gondoljon bele a sok-sok e századi Lázár helyébe. Nekem  félelmetes volt belegondolni.
Nem tudom, milyen a jó misszionárius, lehet, hogy nem dzsippel érkezik, hanem a faluban lakik és lehet, hogy a falu iskolájában tanít is inkább. És tudom, rengeteg pozitív, hiteles emberi  ellenpélda van, Ázsiától Afrikáig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése