2010. szeptember 14., kedd

Máthé Sándor: Iskolakezdéskor

2010. 09. 12. Máthé Sándor Iskolakezdéskor

Az iskolakezdés mindig a gyermekeinkre irányítja a figyelmet. Eddig valahogy el- és meg voltak a vakációban. Most itt az iskola, menni kell. Ez nemcsak a gyermeknek gond, hanem elsősorban a szülőnek, mert rendkívüli anyagi megterhelést jelent a legtöbb családnak. Persze minden szülő igyekszik a tőle telhető legtöbbet, legjobbat adni gyermekének, igazodva az egyre nagyobb igényekhez, elvárásokhoz. Sok minden kell ilyenkor: új ruha, cipő, iskolatáska, tanszerek, talán egy új számítógép…

Ez rendben is volna, ez mind kell, csak az a baj, hogy a legtöbben ezekre fektetik a hangsúlyt. Arra kevesen gondolnak, hogy milyen lelkülettel megy iskolába a gyermek, hogy fel van-e készítve, készülve az új kihívásokra?! Azt mindaannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A jézusi szoros kapu, keskeny út is azt jelenti, hogy nem könnyű, de minden sikerért meg kell küzdeni, minden elénk tornyosuló akadályt le kell küzdeni.

Ez a jutalom: a küzdés, a munka szépsége.

Valamikor, régen egy király hatalmas kőtömböt helyeztetett az egyik forgalmas kereskedelmi út közepére. Majd elrejtőzött és leste, hogy ki fogja elhengeríteni a követ. A király leggazdagabb kereskedői és udvarnokai jártak arra, de eszükbe sem jutott elmozdítani a követ. Egyszerűen megkerülték. Sőt, fennszóval bírálták a királyt, hogy nem képes rendben tartani az utakat. Aztán egy paraszt jött, hátán átalvetővel, melyben zöldséget vitt a közeli vásárra. Levette válláról a batyuját, és megpróbálta elmozdítani a követ. Nagyon sokáig küzdött, minden erejét összeszedve, amíg végül sikerült szabaddá tenni a teljes útszélességet.

Aztán vette a batyuját és indulni akart, amikor észrevette, hogy a kő helyén egy pénzes zacskó hever. Felvette, és meglepetésére tele volt arany tallérokkal, s a pénz mellett egy írás a királytól, mely arra utalt, hogy, aki elhengeríti a követ, azé az arany.

A paraszt megtanulta, azt, amit mi legtöbbször nem értünk: minden legyőzött akadály lehetőség arra, hogy életünk minőségén javítsunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése