2011. június 28., kedd

Dimény József: Az élet törvényei: 2. Az elvárás

2011. 06. 28. Az élet törvényei: 2. Az elvárás Dimény József

Felfigyeltem arra, hogy a kérdéseink megfogalmazásában benne vannak az elvárásaink. Nem kérsz? Nem jössz el? Nem láttad? Mi erre az értelmes válasz: nem. Gyakran nem is tudatos ez, és csak rácsodálkozunk, hogy miért nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk.

Családlátogatás rendjén döbbentem rá, hogy mennyire szeretnek panaszkodni az emberek. Nézik a tévét, hallgatják, olvassák a híreket, melyek legtöbbször rossz, negatív, kellemetlen dolgokról számolnak be. Ezek hatására kialakul egy kép az emberekben, és azt várják el, hogy az életükben, a környezetükben végre történjen valami kellemetlen, negatív, rossz dolog. A törvény egyszerű: úgy alakul az életünk, ahogy elvárjuk annak alakulását.

Az elvárással kapcsolatban évekkel ezelőtt végeztek egy kísérletet az Amerikai Egyesült Államokban. Kétszeresen vak kísérletnek nevezték el. Egy iskolában kiválasztottak 3 tanárt, és azt mondák nekik, hogy ők a legjobb 3 tanár a régióban. Felkérték, hogy tanítsanak egy különleges osztályt, ahová a környék legtehetségesebb gyerekeit válogatták össze, de a gyerekeknek és a szülőknek nem szabadott tudniuk erről. Elkezdődött a közös munka, a diákok és a tanárok komolyan készültek, és egy év alatt csodálatos eredményeket értek el. Az év végén behívták a tanárokat, és örömmel állapították meg, hogy a gyerekek sokat fejlődtek. Volt olyan diák, akinek az IQ-ja 27 pontot nőtt. Ezután elmondták, hogy a diákok véletlenszerűen voltak kiválasztva. A tanárok elcsodálkoztak. Hát persze, hisz mi vagyunk a 3 legjobb tanár a régióban! Pedig az igazság az volt, hogy a tanárokat is véletlenszerűen választották ki. A kísérletben semmi sem volt állandó, csak az elvárás. Így jöttek rá arra, hogy mekkora fontossága van ennek az életben.

Már a gyerek életét is meghatározza a szülő elvárása. Akár pozitív, akár negatív elvárásaink vannak, azok beteljesednek. Ha azt szeretnénk, hogy életünkben csupa jó dolgok történjenek, akkor ezt várjuk el Istentől, és minden napot így kezdjünk el: „Hiszem, hogy ma valami csodálatos dolog fog történni velem!” Bármi történik, kérdezzük meg: ez az a jó dolog, ami ma történik velem? Ha valóban szeretnénk nagyszerű dolgokat megtapasztalni az életben, legyünk pozitív „paranoiások”! Csak tőlünk függ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése