2011. június 13., hétfő

Máthé Sándor: Miért?

2011. 06. 13. Miért? Máthé Sándor

Életünk egyik leggyakoribb kérdése: miért? Így egyszerűen nem sokat mond, de ha különböző fogalmakat társítunk hozzá, akkor nyer értelmet, s válik „jó kérdéssé”.

Bizony így van, vannak jó kérdések, amelyekre általában nehéz felelni. A jó kérdésre adandó választ mindig jól át kell gondolni. Sajnos vannak buta kérdések, vagy éppen célzatos, rosszindulatból fakadó kérdések is. Bármilyen legyen is a kérdés, értelmet csak akkor nyer, ha szembe is merünk nézni vele, ha meg is akarjuk válaszolni azt.

Pontosan itt rejlik életünk egyik nagy gondja: a sok megválaszolatlan kérdés, amelyeknek legtöbbje miérttel kezdődik. A kérdésekből soha nem fogyunk ki. A sok-sok kérdést egyetlen egybe sűrítve, ezt az egyszerű kérdést fogalmazhatnánk meg:

Miért élünk?

Jézus válasza olyan egyszerű, mint maga a kérdés: azért élünk, hogy jobbak legyünk, más szóval, hogy tökéletesedjünk. Erre teremtett Isten.

Fejlődni, jobbá lenni, tökéletesedni csak úgy lehet, ha alkalmazzuk az újat, ha elfogadjuk a jobbat, s arra építve próbálunk többek lenni.

Vessünk csak egy pillantást a fizikai világban elért eredményekre. Miért volt ez lehetséges? Mert a tudomány mindig alkalmazta a korábbi eredményeket, korábbi felfedezéseket. Ezért volt lehetséges az előrelépés, és ma is ennek köszönhető az a hihetetlen fejlődés, ami a technika világában tapasztalható. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy csak az alkalmazott tudás viszi előbbre az életet, az emberiséget.

Teológusaink szomorúan állapítják meg, hogy a lélek, a hit világában nagyon lemaradtunk. Miért? Először, mert nincs kellően kiaknázva, felkutatva. Másodszor meg azért, mert nem alkalmazzuk a felismert igazságokat.

Pedig, ahogyan Pál apostol megfogalmazta, „a lélek mindeneket vizsgál, még Istennek mélységeit is”. Ez azt jelenti, hogy a keresés, a kérdezés mindenre kiterjed, mindeneket megvizsgál. A fontos az, hogy a felismert igazságot kimondja és alkalmazza is. Mindig bátorság kellett ahhoz, hogy az újat, a felfedezett igazságot, törvényt alkalmazza az ember.

Isten mélységeit vizsgálni parancs, a mai kor parancsa, ha azt akarjuk, hogy fejlődni tudjunk a lélek világában is. Kutassuk hát Isten mélységeit s cáfoljuk meg az állítást, hogy nincs fejlődés, nincs tökéletesedés, „a lélek azon meg nem nyugodván.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése