2012. március 15., csütörtök

Makkai-Ilkei Ildikó: Mártírok

2012. 03. 15. Mártírok Makkai-Ilkei Ildikó

2012. március 15-én a székelyszentmihályi négy ifjú vértanú sírja mellett állok meg. Három unitárius és egy református hősi halott, kiket 1848. november 6-án a Szentmihályon állomásozó császáriak, s a nekik behódolt románok végeztek ki.

Sebestyén József, a Kolozsvári Unitárius Kollégium szeniora, lelkészjelölt.

Bedő Ferenc, a Székelykeresztúri Unitárius Gimnázium, később a Kolozsvári Unitárius Kollégium diákja.

Barabás János, a Székelykeresztúri Unitárius Gimnázium szeniora, lelkészjelölt.

Bántó Sándor gazdatiszt.

„Íme, én elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok. Amit a sötétségben mondok nektek, azt a világosságban mondjátok el; amit fülbe súgva hallotok, azt a háztetőkről hirdessétek. Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.”– olvashatjuk Máté evangéliumában, mely szavakkal Jézus kiküldi tizenkét tanítványát.

1848–'49-ben maroknyi népünk hasonló feladatot kapott. Mint a juhok küldettek ki a császári, valamint román behódolók, később az egyesített császári, cári seregek közé. De ők nem rettentek meg az ellenségtől. Amit azelőtt fülbe súgva mertek egymásnak elmondani, a szabadságharc idején a háztetőkről, a terekről kiabálták hangosan: Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok! (Petőfi Sándor: Nemzeti dal) Zászlójukon az igazsággal, a szabadság vágyával, a haza szeretetével indultak harcba.

Elveszett a forrdalom, és mégis győzött. Áldozatokká váltak, és mégis diadalmaskodtak, mert csak a testet ölték meg, de a lelket el nem pusztíthatták. „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik.”

Ma nem a test, a lélek elpusztításáért folyik a harc. S talán soha nem volt oly sok a „farkas”, mely népünket, kultúránkat, gyermekeinket, otthonainkat, nyelvünket veszélyeztette volna, mint napjainkban. Tehát a forradalom ma is tart, de tart ám a kiküldetés, az elküldetés is Mesterünk, Jézus által. „Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése