2012. augusztus 8., szerda

Andorkó Attila: Az légy, aki vagy

2012. 08. 08.     Az légy, aki vagy     Andorkó Attila    

Az ember élete során különböző élethelyzetekben különböző szerepeket játszik. Van, aki mindig álarcot hord, megpróbál megfelelni különböző elvárásoknak, legyenek azok társadalom által felállított mércék, szakmai vagy a közvetlen környezetének elvárásai.   veszély akkor nő meg, amikor az elvárások olyan súlyos mértéket öltenek, hogy gúzsba kötik az ember szabad akaratát.

A legveszélyesebb azoknak a magatartása, akik nem következetesen döntenek, hanem mindig alakítják álarcukat a környezet szerint, egyfajta kaméleon játékot játszanak. Ez a jelenség megfigyelhető a médiában szereplő „sztárokon”, a politikában, stb. Mindig vannak, akik haszonért, előbbre jutásért átalakítják magukat, gondolkodásukat „egy kicsit”. Lépést tartani a korral nem rossz, sőt kell is, de mindig szem előtt kell tartani, hogy: a legfontosabb: legyek mindig önmagam. 
Függetlenül a kialakuló helyzetektől, mindig legyek álarcnélküli önmagam.
Az idei Tusványoson Deák Bill Gyula koncertjén mindenki aki ott volt meggyőződhetett arról, hogy van olyan ember, aki túl a hatvanon, sok megpróbáltatással a háta mögött, ki tudott tartani igaza, elvei mellett. Erről szólnak dalai is, mint például: „Sok rockernek, csak üzlet az élet, / Búcsúkoncert mégis visszatérnek, / Valahogy megélek, / Csábítottak engem is, de szívet nem cserélek.” (Nagy generáció temetése).
Jézus szerint az a jó tanítvány, akinek az IGEN igent jelent, a NEM pedig nemet (Mt 5,37). Ez olyan egyszerű. Jézusnál nincs egy kicsit ilyen vagy egy kicsit olyan, csak vagy-vagy helyzet van.
Volt egy nagymamám Vargyason, 97 évet s egy kicsit élt, ő is erre tanította mindenik gyermekét, unokáját, s így élt ő maga is a sok rendszerváltozás (1915 és 2012) között.
„Az legyél, aki vagy… / Úgy megmaradhatsz önmagad.” (Az legyél, aki vagy).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése