2010. november 23., kedd

Bálint Róbert:

2010. 11. 23. Bálint Róbert Bálványaink sora

A zsidó nép elfordul szabadító Istenétől a Sínai hegy lábánál. Nem képes várni. Nem képes a mánál előrébb látni. Nem képes Mózes visszatértéig kitartani. Áront ráveszi a bálványkészítésre. Az új bálványt, az aranyborjút, hatalommal és isteni tulajdonsággal ruházza fel, ünnepet szentel neki, áldozatot mutat be előtte. Aztán letelepedik a nép enni és inni, majd mulatozni kezd. (2 Móz 32,1-6)

Úgy tűnik a nép elégedett magával. Megszabadult a törvényadó és a cselekedetet számon kérő, de amúgy megközelíthetetlen Istentől. Helyette csináltatott magának egy látható, megfogható, imádható istent. A bika az őssémi kultúrkörben az erő és termékenység szimbóluma. Most már van a nép vágyának egy kézzelfogható kivetítődése.

Erő és termékenység... Hogy a bálványistennek lényegében még aligha van ereje, nem számít. Ennek is megvan az előnye: ha nincs ereje, hát nincs, legalább nem követelőzik és nem vár el kényelmetlen dolgokat. Majd jó lesz, amit mi adunk neki. A termékenységgel is úgy van, hogy a nép szaporodjék, majd Kánaán tejjel mézzel folyó földje úgyis megadja a szükségeset. A nép saját magát vetíti ki bálványistenébe... Mindig magát vetíti ki.

Ha már ilyen jó dolgot vittek véghez dolgaikat illetően, itt az ideje az ünneplésnek. A Károli féle fordítás a mulatozás helyett úgy írja, hogy „felkelének játszani”. Elképzelem, látom: mint akinek semmi gondja-baja, felelőssége nincs, a nép önfeledt játszadozásba kezd. A hogyan továbbal nem nagyon törődve játszik...

Vajon mit mulat el az időn kívül? Vajon mit játszik el pillanatnyi megelégedettségében? Nem tudjuk meg, mert Mózes visszatér, s megállítja a népet jövőtékozlásában...

A történet azonban ismétlődik, újra és újra, szüntelenül: máshol, máskor, másokkal és máshogyan. A holnapig nem látó ember mindig megtalálja őt igazoló bálványát. A történet újra és újra ismétlődik... De mi van akkor, ha a játszadozásból nem a visszatérő Mózes kényelmetlen, de életre vezető haragja rázza fel a népet, hanem a nép képére és hasonlatosságára készített aranybálvány kel önálló életre, és kezdi telhetetlenül nyelni és nyelni áldozatait?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése